Orlovský FOTOKLUB vystavuje ve Švýcarsku

 

Fotografie orlovského Fotoklubu si v těchto dnech mohou prohlédnout všichni návštěvníci Městského úřadu ve švýcarském Illnau-Effretikonu. Devatenáct barevných velkoformátových fotografií zdobí vstupní halu městského úřadu v tomto partnerském městě Orlové.

S myšlenkou uspořádat výstavu přišel Fotoklub a vedení našeho města ji podpořilo. Nadšeně zareagovali i představitelé švýcarského města. „Myslím si, že uspořádat recipročně výstavy fotografií a přiblížit tak svá města partnerům, je skvělý nápad. A Orlová se má čím pochlubit, byť se to na první pohled nezdá. Členové Fotoklubu ji zachytili naprosto nepřekonatelně,“ podotýká starosta města Ing. Tomáš Kuča. 

„Každý z našich osmi členů vidí město jinýma očima. Některé fotografie zachycují různé oblasti Orlové a pohledy na město, starou historickou část Orlové s dominantou kostela a okolím Starého náměstí, dále novou Orlovou a pokusili jsme se zachytit a vyjádřit i hornictví, které bylo a je pro město charakteristické. Fotografií bylo pro konečnou vernisáž a výstavu vybráno celkem devatenáct, a to s ohledem na velikost vystavovaného prostoru,“ popisuje fotograf Pavel Ličman, který se vernisáže ve Švýcarsku zúčastnil.

Od myšlenky k činu vedla nesnadná cesta. Členové Fotoklubu se toulali Orlovou, vybírali ty nejzajímavější záběry, čekali na to správné světlo… a výsledek předčil očekávání. „Pak už jsme jen provedli výběr vhodných fotografií, zadali je do tisku a zajistili jejich odeslání ve spolupráci s odborem vnitřních věcí našeho města. Vše jsme museli načasovat  tak, aby vernisáž mohla 3. listopadu ve Švýcarsku zdárně proběhnout,“ vysvětluje přípravnou fázi výstavy Pavel Ličman.

Samotné vernisáže se 3. listopadu v 18 hodin zúčastnila i delegace našeho města vedená starostou Ing. Tomášem Kučou. Zástupcem orlovského Fotoklubu byl již zmíněný Pavel Ličman. „Naše delegace byla příjemně překvapena vysokou úrovní prezentace a zajištěním celé akce ze strany města Illnau-Effretikon,“ podotýká Ličman a dodává, že již v průběhu vernisáže byl patrný zájem návštěvníků z řad zástupců partnerského města i dalších občanů. „Seznámili jsme přítomné krátce s fotografiemi a zodpověděli na dotazy vznesené k jednotlivým snímkům,“ upřesňuje fotograf.

Vernisáži byli přítomni i zástupci regionálního tisku. Následující den byla této události a návštěvě orlovské delegace věnována celá přední strana s informací v Der Landbote a Zurcher Oberlander, jejichž čtenáři se tak dozvěděli nejen o vernisáži, ale i o spolupráci partnerských měst, která aktivně probíhá a je bezpochyby přínosem.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.11.2016

Zpět na výpis