Děti ZŠ K. Dvořáčka mají svoji knihovnu

Letošní Týden knihoven odstartovala Městská knihovna v Orlové poněkud netradičně. V minulých dnech totiž otevřela pobočku v prostorách Základní školy K. Dvořáčka v Orlové-Lutyni. „Hledáme nové možnosti spolupráce se školami, a proto jsme oslovili i ředitele školy. Toho náš nápad zřídit pobočku zaujal a od myšlenky k realizaci netrvalo dlouho,“ usmívá se ředitelka orlovské knihovny Iva Sušková.

Knihovnu v prostorách školy si pochvaluje i ředitel ZŠ K. Dvořáčka Zdeněk Nowak. „Je to naprosto ideální. Pozitiva vidím na obou stranách. Dříve, když jsme šli na nějakou besedu do knihovny, tak nám to zabralo i s besedou tři hodiny z vyučování. Teď nebudeme ztrácet čas přesunem a děti přejdou rovnou v papučích…,“ podotýká ředitel školy a dodává, že u školáků se obecně projevuje pokles čtenářské gramotnosti. A právě v této souvislosti vidí význam knihovny ve škole. „Děti skutečně nemají moc zájem o čtení a je tedy na nás, abychom se snažili o změnu. Díky knihovně ve škole můžeme nejen čtenářskou gramotnost rozvíjet, ale organizovat i spoustu krásných a zajímavých akcí,“ uzavírá Zdeněk Nowak.

Knihovna v prostorách ZŠ K. Dvořáčka není veliká, ale o to útulnější. První místnost je určena především k realizaci skupinových akcí, besed, přednášek a lekcí čtenářské gramotnosti. „Všechny tyto aktivity chceme připravovat ve spolupráci s učiteli v návaznosti na školní výuku a probíranou látku. V dalších prostorách jsou dokumenty k vypůjčení. Fond je určen především dětem, ale nezapomněli jsme ani na dospělé. Uživatelům je k dispozici také počítač s online katalogem knih a připojením na internet,“ upřesňuje Sušková.

„Městská knihovna si ke svým letošním 95. narozeninám nadělila dárek v podobě pobočky. Dárek, který především potěší čtenáře, a věřím, že sehraje i významnou roli v rozšíření čtenářské gramotnosti. Moc bych si přála, aby každý žák, který projde zdejší knihovnou, si domů odnesl knihu, kterou poté, co si ji se zájmem přečte, zajde vyměnit a odnese si další… Starší generace si život bez knih nedokáže představit. Vím, že je trošku jiná doba, ale dobrá kniha přece k životu patří,“ argumentuje první místostarostka Mgr. Bc. Renata Potyšová.

Školní děti mohou knihovnu navštěvovat dvakrát týdně v dopoledních hodinách o velké přestávce a v pondělí odpoledne od 12 do 17 hodin sami nebo s dospělými.


Datum zveřejnění/aktualizace: 12.10.2016

Zpět na výpis