Volby do krajských zastupitelstev a senátu proběhly v Orlové v klidu

Orlovští volili ve třiceti volebních okrscích na území města. Ještě v pátek večer se volební účast pohybovala kolem 15 procent a skeptici předpokládali, že v sobotu dopoledne, kdy nepříjemně poprchávalo, se k volbám vypraví daleko méně voličů.

S volebním lístkem v ruce jsme zastihli ve volebním okrsku v Klubovně důchodců na Kopaninách i Ericha Raszku. „Lidé by měli k volbám chodit, jen tak mohou něco ovlivnit…,“ usmál se a dodal, že si předem pečlivě prostudoval kandidátky, volební programy a až poté se rozhodl, komu dá svůj hlas.  Okrsek č. 2 v Klubu důchodců Kopaniny v Orlové-Městě patří k těm nejmenším v Orlové. Jak nám prozradila předsedkyně volební komise, tak v pátek k volbám zavítalo 34 voličů a v sobotu v 10 hodin jich přibylo dalších deset z celkového počtu 257 voličů v obvodu. „Je to také možná tím, že jsme osadou, která se postupně vylidňuje. Dříve bylo v našem obvodu 330 voličů, mnozí z nich se vystěhovali, jiní zestárli a zemřeli. Na druhé straně, do mnoha rodinných domků se přistěhovali mladí lidé…, takže snad se situace zlepší,“ vysvětluje další členka a pamětnice volební komise Marie Mžyková.

Poměrně živo měli ve volebních místnostech v prostorách Základní školy Ke Studánce. Předseda jedné z komisí Karel Kempný si sice posteskl na slabší účast, ale sotva to dořekl, vstoupila do místnosti skupinka voličů. Jedním z nich byl i pětapadesátiletý Vladislav Strýček, který patří k poctivcům. „K volbám by měl chodit každý, je to naše právo a i jakási morální povinnost. Na druhé straně, je to také jediná možnost, jak podpořit ty, které na těch postech chci,“ podotkl muž. Za prioritu považuje bezpečnost v kraji a vyřešení dopravy.

Šestasedmdesátiletý pan Bogdan právě vyšel z volební místnosti. „Ještě jsem snad nikdy žádné volby nevynechal. Musím chodit volit, už jenom proto, aby se nic nezměnilo. Když se něco změní, bude ještě hůř,“ prozradil svou volební strategii.

Naprosto odlišnou strategii zvolil devětadvacetiletý Stanislav Nulíček, který k volbám přijel až z 380 kilometrů vzdálené Mladé Boleslavi. „Pětadvacet let jsem tady bydlel a cítím ke svému městu jakousi zodpovědnost. Vybíral jsem podle toho, jaké jsem měl informace, co jsem vypozoroval. Ono totiž jinak naši politici jednají v parlamentu, něco jiného říkají v televizi a úplně jinak reagují ve skutečnosti. Řeknu vám, volil jsem SPD, navrhují totiž zákony, které by této zemi mohly prospět,“ uzavírá sympatický mladík.

Ve volebním okrsku č. 24 v Orlové-Lutyni je volební účast poměrně slušná. „Celkem tady máme 827 voličů, včera jich přišlo 150 a dnes do 11. hodiny dalších 193. Z volební účasti 18,1 % jsme se přehoupli na pěkných 23,5 % ,“ usmívá se zapisovatelka okrsku Ing. Pavlína Kucharzcyková. 

Osmasedmdesátiletou Kristýnu Marcalíkovou přivezla do volební místnosti na vozíčku její  dcera, padesátiletá Alena Kuchařová. Ani jedna z nich si nevzpomíná, že by se někdy svému právu volit zpronevěřily. „U voleb jsem už byla tolikrát, že už bych to ani nespočítala. Věřím, že jsem svou důvěru dala těm, kteří mě nezklamou,“ podotýká Kristýna Marcalíková. Paní Alena prozrazuje, že doma se nikdy o tom, kdo koho volí, nebaví… „Ne, že bychom o politice a volbách nediskutovali, ale komu nakonec dáme svůj hlas, to si neříkáme. Myslím si, že maminka volí pokaždé stejně, ale u nás ostatních, to je jinak. Samozřejmě, že všichni chceme, aby se nám v našem kraji a v konečném důsledku i ve městě, dobře žilo,“ uzavírá žena.

Pětatřicetiletá Magdaléna z Orlové-Lutyně obvykle k volbám nechodí, ale tentokrát svůj postoj přehodnotila a k volbám přece jen dorazila. „Váhala jsem, komu dát svůj hlas, ale líbí se mi Babiš. Nakonec rozhodla televizní debata lídrů Moravskoslezského kraje. Když jsem je poslouchala, tiše jsem šílela. Kandidát ANO si mě získal,“ vysvětluje. Její manžel se na televizní debatu nedíval. „Aňáky nemám rád, komunistům nevěřím, volil jsem sociální demokracii. Ale pozor, ne kvůli dosavadnímu hejtmanovi Novákovi, toho vůbec nemusím. Fandím orlovskému Kučovi. Chová se normálně, je pracovitý a působí sympaticky,“ podotýká osmatřicetiletý Karel.

Zuzana Moučková chtěla jet původně na hory, ale nakonec ji přítel přemluvil. „O volbách si myslím svoje, ale Jirka rozhodl, že hory budou až příští týden. Rozhodla jsem se, že budu volit osobnosti,“ popisuje jednadvacetiletá sympaťačka. „Možná bych taky k volbám nešel, ale zapracovala na mě babička. Ta totiž chodí vždycky… Volil jsem podle jmen. Možná je to špatně, ale už s tím nic nenadělám,“ smál se Jirka.

Ve 14 hodin se uzavřely volební místnosti a po půlhodině bylo sečteno ve volebním okrsku č. 16 v ZŠ Školní v Orlové-Lutyni, následoval další okrsek v DPS Altenheim v Orlové-Městě  a v ZŠ Ke Studánce. Několik minut před 16. hodinou bylo sečteno ve všech třiceti orlovských volebních okrscích.


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.10.2016

Zpět na výpis