Kontejnery na odpad v Orlové dostanou čárové kódy

Čárový kód a čtečka ke zjištění údajů. Obrázek běžný u pokladen obchodních sítí. Ve sběru odpadů je ale v tuzemsku podobný systém stále spíše výjimkou. Nově tuto technologii zavádí orlovská městská akciová společnost SMO, která má mimo jiné na starosti odpadové hospodářství v Orlové. Čárovými kódy v první fázi opatří nádoby na odděleně sbírané obalové složky odpadů, tedy zhruba 400 nádob na plasty, papír a sklo.

„Je to pilotní provoz. Má nám ukázat možnosti rozšíření na další nádoby, kterých je ve městě kolem 4,5 tisíce, když počítáme kromě separovaného i směsný odpad,“ říká ředitel SMO Jaroslav Vaněk. Cílem podle něj není pouze přesná evidence nádob pro potřeby SMO, ale především lepší služba obyvatelům Orlové a případná budoucí úspora na straně občanů i města. Obsluha svozového vozu sejme při výsypu nádoby čárový kód, kterým je označena. Tím načte informaci o nádobě, ke které připojí ještě údaj o její zaplněnosti. Pokud je někde kontejner trvale přeplněný, kódový systém to zaznamená. Stejně jako fakt, že se odněkud vozí nádoba s minimem odpadků.SMO pak bude moci navrhovat například rozšíření konkrétního kontejnerového stání o další nádoby na požadované druhy odpadů a vyhovět tak dokonaleji potřebám občanů.

Mimo to systém společnosti SMO umožní vylepšit svozové trasy a nabídnout takovou frekvenci svozu v jednotlivých lokalitách města, která odpovídá skutečným potřebám. „Svozová vozidla budou v budoucnu vybavena také vážním systémem, díky kterému bude možné přesně evidovat hmotnost odpadů v jednotlivých nádobách. V současné době spolupracujeme na vývoji takového zařízení,“ vysvětluje manažer komunálních služeb SMO Richard Kočí. Po prvotním vyzkoušení si SMO systém s čárovými kódy vyhodnotí a rozhodne o dalším rozmístění štítků.


Datum zveřejnění/aktualizace: 1.10.2016

Zpět na výpis