Zrakově postižení našli útočiště také v Orlové

Nevidomí a slabozrací lidé z celého regionu mohou od čtvrtku 22. září navštěvovat nové zařízení na ulici Polní v Orlové-Lutyni. V prostorách bývalé speciální školy, které kdysi sloužily jako tzv. školnický byt, se jim odteď nabízí malý dvoreček s posezením, kancelář, kuchyň, společenská klubovna a místnost, již lze vyžít podle aktuální potřeby.

Zařízení provozuje Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, která se už přes 20 let stará o zkvalitnění života zrakově hendikepovaných lidí. Nevidomí a slabozrací lidé se v novém zařízení mohou scházet každý den a věnovat se různým činnostem. Primárním cílem je poskytnutí sociálně právního poradenství. Člověk se zrakovým hendikepem se tady dozví třeba to, na jaké kompenzační pomůcky má nárok a kde si o ně může požádat. Pracovnice zařízení mu pomohou i s vyplňováním žádostí a v případě potřeby zajistí průvodcovskou službu.

„Budeme se snažit, aby si zde lidé chodili i popovídat. Chceme jim nabídnout kroužek vaření, pletení a dalších ručních prací, aby tu příjemně strávili část dne. Otevřeno budeme mít každý pracovní den, kromě úterka. Všem, kteří přišli o zrak a potřebují se vrátit do normálního života, nabízíme pomocnou ruku, vstřícnost a léta praxe,“ říká vedoucí zařízení Anna Kožinová.

Nové zařízení se podařilo otevřít za velkého přispění města Orlové, Úřadu práce ČR a projektu Světluška, který je financován z Nadačního fondu Českého rozhlasu. Dvě posledně jmenované instituce přispěly zejména na pořízení kompenzačních pomůcek, kupříkladu na nákup telefonu a počítače s hlasovým výstupem, město Orlová nabídlo prostory za nejnižší přípustný nájem s tím, že na jeho pokrytí může organizace žádat o dotace z městské kasy.

„Nikdo ze zdravých lidí si asi úplně neumí představit, jak se žije lidem s tímto hendikepem. My chceme nevidomým a slabozrakým vyjít maximálně vstříc, a tak jsme na základě žádosti paní Kožinové hledali vhodné a snadno dostupné prostory. Nakonec jsme vybrali prostory bývalého školnického bytu, které se nacházejí jen dvě stě metrů od autobusové zastávky v centru našeho města a v bezprostřední blízkosti přechodu pro chodce se zvukovým znamením,“ podotýká starosta Orlové Ing. Tomáš Kuča. Dodává, že město se snaží využít veškeré prázdné prostory a budovy, které jsou v jeho majetku, k nějakým smysluplným účelům. „Samozřejmě, někteří kolegové by raději viděli komerční využití, ale naše město nežije jen komercí, a proto se snažíme poskytovat volné prostory i těm, kteří pečují o potřebné a rozšiřují nabídku společensky účelných služeb,“ uzavírá starosta.


Datum zveřejnění/aktualizace: 1.10.2016

Zpět na výpis