Finanční zdraví Orlové se zlepšilo a má dobrý trend

Rozpočtový výhled města schválili na svém červnovém zasedání orlovští zastupitelé. „Tento dokument jsme nechali zpracovat za účelem komplexnějšího a „nestranného“ pohledu na vývoj financí města na léta 2017 až 2021.  Je rozšířen o analýzu financí a rating,“ vysvětluje místostarostka Ing. Petra Jenčmionková.

Rozpočtový výhled byl zadán renomovanému externímu subjektu – společnosti CITYFINANCE, zastoupené Ing. Luďkem Tesařem. „Inženýr Tesař je ekonom, specializující se od roku 1998 na města a obce s dlouholetou zkušeností z MV ČR, ÚV ČR a samosprávy, odborníkem na veřejné finance, je spoluautorem zákona o rozpočtovém určení daní, poradcem bývalého místopředsedy vlády a ministra financí a působí také jako poradce mnoha měst a obcí,“ doplňuje místostarostka.

Ze závěru finanční analýzy jsme se dozvěděli, že finanční zdraví Orlové se od roku 2010 zásadním způsobem zlepšilo a mělo dobrý trend. „Proto je možné udělit známku B, tedy velmi dobré. Město realizovalo velkou řadu projektů zaměřených na redukci provozních výdajů.  Bohužel tu stále existuje také riziko redukce obyvatel a tím i příjmů a je stále pro město velkou výzvou, jak zajistí redukci mandatorních výdajů a zda udrží své finance v dobrém kurzu trvalé udržitelnosti. Jinak řečeno, nic nedělat, by znamenalo postupné zhoršení. Je potřeba i nadále posílit provozní saldo a pokračovat v nastavené finanční politice,“ doporučuje v dokumentu Ing. Tesař.

Odborník se v dokumentu zabývá i stavem městských financí. „Výborný stav financí zakládáme na existenci rezerv, které sice město ze 2/3 rozpouští v rozpočtu na rok 2016, ale existuje tu také podstatná rezerva na straně příjmů daná jejich podhodnocením. Zohledňujeme tu, vedle rezerv, také fakt dluhu, který je však hluboce pod mírou bezpečné zadluženosti. Likvidita města byla dosud výborná,“ konstatuje Tesař.

Bohužel, žijeme v regionu s vysokou nezaměstnaností a potýkáme se s faktem, kdy většinou mladí lidé odcházejí za prací do jiných regionů či do zahraničí. To se samozřejmě odráží na vývoji a stavu financí našeho města.  „Ano, Ing. Tesař nám potvrdil, že při stále pokračujícím úbytku obyvatel je nutné optimalizovat výdaje. Celkové příjmy města ale závisí také na ekonomické situaci státu a ta se vyvíjí velmi dobře. To pro Orlovou znamená naopak růst příjmů. V této situaci nejsou nutné žádné razantní škrty v rozpočtu, nicméně abychom mohli někde přidat, je nutné jinde ušetřit. Smyslem optimalizace ale nejsou škrty výdajů na všech stranách, spíše jde o to ušetřit tam, kde jsou peníze neefektivně vydávány vzhledem k nevyužívaným kapacitám majetku a zařízení města a naopak zafinancování rozvoje města jako je například revitalizace lesoparku, který se nám podařilo optimalizací jiných výdajů zafinancovat z rozpočtu letošního roku. I nadále chceme pokračovat v rozvíjení volnočasových aktivit a stejně tak i veřejných prostranství k odpočinku.

Možností, kterou odborník ze CITYFINANCE městu nastínil, je přijmout úvěrový rámec 250 mil. Kč s cílem zajistit finanční likviditu města související s rekonstrukcemi a projekty zvyšujícími atraktivitu města pro podnikání v případě, že by finanční likvidita města zásadně klesla. O vysvětlení jsme požádali místostarostku Ing. Petru Jenčmionkovou. „Ano, podmínky na finančním trhu se za poslední roky výrazně změnily a úroky z úvěru jsou pro města velmi výhodné. Samotný úvěrový rámec však znamená pouze možnost, neznamená to automatické zvýšení zadlužení města. Peníze z tohoto rámce se pak dají čerpat kdykoliv formou úvěrů na konkrétní investice města. Orlová má s tímto už své zkušenosti. V současné době již máme splacenu cca polovinu úvěrů ze dvou úvěrových rámců, kdy město čerpalo celkem 180 mil. Kč“ uzavírá místostarostka.


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.8.2016

Zpět na výpis