SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ ZÁSTUPCŮ ODBOROVÝCH ORGANIZACÍ OKD A VEDENÍ SPOLEČNOSTI OKD, a.s.

Vedení společnosti OKD pravděpodobně nebude mít dostatek hotovosti na to, aby v řádném výplatním termínu a v plné výši uspokojilo veškeré mzdové nároky svých zaměstnanců. Proto úhradu mezd pro asi 800 nadprůměrně placených zaměstnanců uhradí ve dvou splátkách.

 

„Na dnešním jednání se zástupci odborových organizací OKD jsme zvolili alternativní variantu, aby 91% našich zaměstnanců bez rozdílu dělnických či technicko-hospodářských profesí obdrželo svoje výplaty za uplynulý měsíc v plné výši a v řádném termínu. U skupiny zaměstnanců, kteří v dlouhodobém horizontu mají nadprůměrné mzdy, jsme se dohodli, že jim v řádném výplatním termínu na jejich účty odešleme zálohovou částku ve výši 20 tisíc korun. Zbývající část jim pak doplatíme nejpozději do 19. srpna, tedy s maximálně týdenním zpožděním.

Vedení společnosti si vyplatí mzdy, až budou vypořádány všechny mzdové nároky zaměstnanců OKD, tedy 22. srpna. Jsem přesvědčen, že toto řešení je za dané situace pro odborové organizace a naše zaměstnance nejpřijatelnější variantou,“ uvedl výkonný ředitel Antonín Klimša.

 

Vedení společnosti OKD už před časem deklarovalo, že k nedostatku finančních prostředků na profinancování výroby a úhradu mezd může dojít již během těchto prázdnin. Proto v časovém předstihu požádalo vládu České republiky, aby OKD poskytla externí provozní úvěr. Ta s přihlédnutím k aktuální situaci v těžařské firmě na svém posledním jednání nakonec půjčku pro OKD schválila.

 

„Management OKD v těchto dnech intenzivně jedná se státní firmou PRISKO o finální podobě úvěrové smlouvy. V případě schválení navrhované reorganizace OKD vyvineme maximální úsilí, abychom tyto prostředky mohli pro potřeby OKD začít co nejdříve čerpat,“ upřesnil Antonín Klimša.

 

Na základě oboustranné dohody zástupci odborových organizací a vedení OKD, a.s. na závěr svého společného jednání uzavřeli a podepsali dodatek ke kolektivní smlouvě.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 4.8.2016

Zpět na výpis