Živnostenský úřad informuje

Čtvrtého září 2015 nabyl účinnosti zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi, kterým se změnil také živnostenský zákon. Mimo jiné byla zavedena nová vázaná živnost „Nákup, prodej, ničení a zneškodňování pyrotechnických výrobků kategorie P2, T2 a F4 a provádění ohňostrojných prací“. Nově se tedy požaduje odborná způsobilost pro nákup, prodej, ničení a zneškodňování pyrotechnických výrobků kategorie P2, T2 a F4, který dosud spadal do režimu živnosti volné.

Podnikatelé, kteří mají platné živnostenské oprávnění pro živnost volnou „Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“, mohou provozovat činnost spočívající v nákupu, prodeji, ničení a zneškodňování pyrotechnických výrobků kategorie P2, T2 a F4 ještě po dobu jednoho roku od účinnosti zákona č. 206/2015 Sb., a to na základě živnostenského oprávnění pro živnost volnou. Jestliže však hodlají tuto činnost provozovat i po uplynutí této lhůty, jsou povinni ohlásit vázanou živnost „Nákup, prodej, ničení a zneškodňování pyrotechnických výrobků kategorie P2, T2 a F4 a provádění ohňostrojných prací“ v úplném nebo částečném rozsahu a doložit doklady odborné způsobilosti nejpozději v poslední den uvedené lhůty, to je nejpozději dne 4. září 2016. Tento úkon je osvobozen od správního poplatku.

Bližší informace k uvedené problematice podá Městský úřad Orlová, odbor vnitřních věcí a živnostenský úřad, Bc. Eliška Floriánová, tel 596 581 422.

-EF-

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 18.7.2016

Zpět na výpis