Označení kola usnadní pátrání

 

Městská policie Orlová bude i v letošním roce provádět rozšířenou evidenci jízdních kol. Přihlásit se může každý, kdo si chce nechat označit své jízdní kolo pomocí mikroskopických teček s obsahem jedinečného kódu. Tyto mikroskopické tečky jsou pouhým okem téměř neviditelné. Vlastní identifikace na jízdním kole se provádí za pomocí UV světla, kdy tečky lehce světélkují. Identifikace samotného kódu se následně provádí za pomocí zvětšovacího zařízení.

Nedílnou součástí tohoto značení je registrace označeného jízdního kola v databázi městské policie a zároveň v mezinárodní databázi těchto unikátních kódů. Takto označené jízdní kolo odrazuje pachatele od krádeže, neboť výrazně znesnadní jeho další prodej a zároveň umožňuje snadné pátrání po odcizeném kole.

„Vlastní značení a evidence jízdních kol bude prováděno v areálu služebny Městské policie Orlová, na ulici Polní 973 v Orlové-Lutyni, a to několikrát v průběhu letošního roku. Nejbližší termíny jsou 15. a 16. července vždy od 8 do 18 hodin v patnáctiminutových intervalech s tím, že zájemci se musí předem objednat na e-mailu: pavel.cernousek@muor.cz.  Vybraný čas následně potvrdíme, v případě obsazení nabídneme jiný termín,“ vysvětluje manažer prevence kriminality městské policie Mgr. David Pěntka.  

A co k evidenci jízdního kola potřebujete? „Tak předně kolo, dále občanský průkaz a doklad o nabytí jízdního kola. Pokud jej nemáte, bude s vámi sepsáno čestné prohlášení. Rovněž je nutno, aby kolo bylo zbaveno hrubých nečistot,“ upřesňuje Pěntka.

O začátku realizace a dalších podrobnostech bude veřejnost včas informována prostřednictvím Orlovských novin a internetových stránek města www.mesto-orlova.cz. Eventuálně na telefonní lince Městské policie Orlová 596 511 112.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.6.2016

Zpět na výpis