PROBLÉMY OKD TÁHNOU KE DNU I DALŠÍ FIRMY

 

Setkání s podnikateli se uskutečnilo v minulých dnech na orlovské radnici. Zúčastnilo se ho nejen vedení města, ale i někteří zastupitelé. „Podnikatelé jsou nedílnou součástí města a musíme znát jejich problémy, vědět, s čím se potýkají, na druhé straně by i oni měli vědět, s čím jim město může či nemůže pomoci,“ uvedl starosta města Ing. Tomáš Kuča.

Na radnici dorazila desítka největších podnikatelů a vzhledem k aktuálním problémům společnosti OKD se téma přímo nabízelo. Schůzky se v zastoupení vládního zmocněnce pro Moravskoslezský kraj doc. Ing. Jiřího Ciencialy, CSc. zúčastnila i jeho mluvčí Ing. Jana Dronská. „Je naprosto jasné, že tento region potřebuje pomoci. Nepochybujeme o tom, že pomoc potřebují i dodavatelské firmy,“ podotkla Dronská.

S vážnými problémy se v důsledku insolvence OKD potýká společnost Repax. „Jsme závislí na dodávkách a výrobě pro OKD. Vážím si práce horníků, sám jsem bývalý horník, ale všichni řeší pouze jejich problémy. Uvědomuje si ale Praha, že tady rychle vznikne armáda 15 až 20 tisíc nezaměstnaných z dodavatelských firem? Apelujeme na všechny, aby pomohli dodavatelským firmám,“ zdůraznil jednatel společnosti Repax Libor Kožušník.  Uvedl, že jednou z možností by mohlo být i odpuštění DPH. „My jsme zaplatili státu 4 mil. Kč na DPH, přičemž platby z OKD možná neuvidíme. Překlenovací úvěry v současné situaci od žádné banky nedostaneme, nejsme pro ně spolehliví partneři, a už i my dlužíme svým dodavatelům. Sami se chystáme propouštět,“ dodal Kožušník.

Většina přítomných zástupců firem se shodla na tom, že na dodavatelské firmy skutečně nikdo nemyslí. Padla slova i o tom, že rekvalifikace nejsou všespásným řešením. Předčasné odchody do důchodu jsou velká pomoc, ale opět je to jen pro horníky. Dodavatelské firmy takové možnosti nemají.

Obdobně je na tom i Karimpex nebo třeba Doubravan Car. Posledně jmenovaná společnost zaměstnává třicet lidí na dole. „S OKD jsme vázáni smluvně, provádíme veškeré nakládky, děláme, co je třeba. Vyplatili jsme mzdu za únor, březen, duben, ale jestli to tak půjde dál, tak co bude v červenci či v srpnu?  Z čeho ji máme zaplatit, z čeho máme platit sociální a zdravotní pojištění? Kde na to máme brát?“ tázal se rozhořčeně šéf společnosti Doubravan Car.

Některé současné dodavatelské společnosti OKD by byly schopny fungovat i samostatně, bez OKD. Jenže jim chybí provozní peníze. „Firmám chybí provozní kapitál. S tím, že OKD neplatí za dodavatelské služby, mohl by pomoci stát, a to garancí za úvěry firmám. Banky totiž tyto firmy považují za rizikové - a to i přesto, že nejsou existenčně závislé na OKD,“ podotkla místostarostka Ing. Petra Jenčmionková.

„Města sice nemohou odpustit firmám DPH, to není v jejich možnostech, ale mohou prostřednictvím Sdružení měst a obcí okresu Karviná apelovat na vládu, aby se snažila celý problém řešit komplexně a neopomíjela problémy dodavatelských firem. Věřím, že si vláda uvědomí problémy tohoto regionu a najde rozumné řešení,“ uvedl starosta města Ing. Tomáš Kuča.


Datum zveřejnění/aktualizace: 9.6.2016

Zpět na výpis