Letos bude zahájena revitalizace lesoparku

Orlovská radnice již dlouhodobě plánuje revitalizaci lesoparku, které dosud bránily nevyřešené majetkoprávní vztahy. Nyní má město připravenou kompletní projektovou dokumentaci revitalizace lesoparku, a to za 30 mil Kč. Projekt zahrnuje odbahnění rybníka, opravu hráze, mostku i nedaleké lávky, vyčištění vodních toků, rekonstrukci cest, chodníků a zpevněných ploch, obnovu a doplnění veřejného osvětlení a mobiliáře. Cílem je vrátit lesoparku jeho původní podobu.

Záměr je rozdělen do dvou samostatných etap. V letošním roce se připravuje oprava komunikací, studánky, vybudování veřejného osvětlení a mobiliáře. Ve druhé etapě bude následovat obnova mostku, hráze a rybníka. Pro práce na rybníce bude nezbytné jeho vypuštění a vysušení. V rámci lesoparku proběhne také kácení, které bylo stanoveno na základě dendrologického průzkumu. Kácet se budou muset stromy, které ohrožují bezpečnost návštěvníků.

„Město žádá o dotace z Evropské unie i státního rozpočtu. Pokud nebudeme se svými žádostmi úspěšní, pak jsme připraveni financovat revitalizaci lesoparku z rozpočtu města,“ podotýká starosta města Ing. Tomáš Kuča a dodává, že realizaci tohoto projektu komplikuje skutečnost, že se jedná o les s rozšířenou rekreační funkcí, nikoli městský park, ve kterém možnosti umístění staveb omezuje zákon. Na takových pozemcích totiž není možné kupříkladu umístění hřišť.


Datum zveřejnění/aktualizace: 26.5.2016

Zpět na výpis