Podnikatelka oznámila ukončení činnosti MŠ a ZŠ Duha. Město se o děti postará!

V únoru letošního roku oznámila městu soukromá podnikatelka, provozující Mateřskou a Základní školu DUHA na ulici Lesní v Orlové-Lutyni, ukončení její činnosti k 31. srpnu t.r., s tím, že k uvedenému dni bude ukončen i nájem budovy na uvedené adrese.  

Město bylo postaveno před problém. Protože nemůže nabídnout místa ve stávajících objektech našich městských mateřských škol, rozhodlo zřídit elokované pracoviště Mateřské školy Na Vyhlídce a převzít tak provoz stávající mateřské školy.

Co se týče základní školy, tak tady je situace trošku složitější. Město má svou speciální základní školu v objektu Slezská 200 v Orlové-Porubě, kde by mohly být převedeny celé třídní kolektivy i se svými učitelkami a asistentkami. Děti by si tak nemusely zvykat na nové spolužáky a nové pedagogické zaměstnance a změnilo by se pro ně pouze místo, kde by se učily.  

„Rozumíme obavám rodičů a budeme se snažit najít společné řešení, které bude ku prospěchu dětí. Faktem je, že podmínky v objektu na Slezské 200 jsou naprosto přizpůsobeny potřebám handicapovaných žáků se speciálními potřebami, jsou tam menší třídy s klidovými zónami, schodolez, sociální bezbariérové zařízení, vybavení tříd, technické zázemí a bezbariérový vchod,“ vysvětluje místostarostka Mgr. Renata Potyšová. Druhá místostarostka Ing. Petra Jenčmionková dodává, že smyslem téměř 7 miliónové investice do tohoto zařízení v uplynulých letech bylo právě přizpůsobení objektu požadavkům dětí se speciálními potřebami. „Poslední investice proběhly v roce 2013 a město udělalo maximum proto, aby tam mohli být umístěni žáci ZŠ praktické a ZŠ speciální, nicméně obavy rodičů z nové školy jsou pro nás pochopitelné, proto budou probíhat individuální jednání s rodiči jednotlivých dětí,“ upřesňuje Jenčmionková.

Vloni na podzim vyrostlo v těsné blízkosti školy dětské hřiště s umělým povrchem a se speciálními hracími prvky určenými pro zdravotně postižené děti. Jeho součástí je i „altánek“ s lavičkami pro výuku mimo školní budovu. Bude třeba akorát dořešit oplocení hřiště.

Připomeňme, že město podobný problém řešilo před několika lety, kdy došlo k přesunu dětí ze speciální školy z objektu na ulici Polní do již zmíněného objektu na ulici Slezské 200. „Čas nakonec potvrdil, že děti si tam bez problémů zvykly a obavy rodičů byly zbytečné. Podstatné také je, že máme dlouhodobé zkušenosti se vzděláváním dětí se středně těžkým a těžkým mentálním postižením a s kombinovanými vadami,“ argumentuje ředitelka školy Mgr. Věra Vrlíková.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.4.2016

Zpět na výpis