Orlová vyhlašuje boj drogám

 

Město Orlová se rozhodlo zintenzívnit aktivity v rámci protidrogové politiky.  Důvodem zvýšené aktivity byla celá řada negativních zjištění v oblasti drogové problematiky ve městě, kdy se jednalo např. o vysoké množství jehel vyměňovaných K-Centrem nebo varovné výsledky medializovaného projektu Dragon, zabývajícího se metabolitou návykových látek v odpadních vodách.

Komise pro prevenci kriminality, protidrogovou problematiku a ostatní patologické jevy zjistila, že dostupné zdroje uvádějí pouze kvalifikované odhady, či subjektivní výčet dat různých dotazníkových šetření. Ve skutečnosti celá řada odborníků popisuje situaci jako daleko závažnější, přičemž rodiče v mnoha případech vůbec nepředpokládají, že by se tento problém mohl týkat také jejich dětí.

„Všechny uvedené důvody nás vedly k realizaci projektu, který jsme pracovně nazvali „Škola jako bezpečné prostředí“. V úvodní fázi jsme si zvolili klíčové partnery, společně definovali cíle projektu a další postup,“ vysvětluje předseda Komise pro prevenci kriminality, protidrogovou problematiku a ostatní patologické jevy a současně velitel Městské policie Orlová Mgr. Roman Galia. 

Základními partnery projektu se stali ředitelé základních škol, Modrý kříž, pedagogicko-psychologická poradna, K-centrum, preventisté z Karviné a Bohumína, OSPOD, Accendo – Centrum pro vědu a výzkum, Služba kriminální policie a vyšetřování, Výzkumný ústav vodohospodářský, SmVaK, Národní protidrogová centrála v Praze, Odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality při MVČR atd.

A co je cílem projektu? „Tak předně – cílem je informovaný rodič, který může dostatečně včas identifikovat problém a posunout časovou osu prvního zjištění, že jeho dítě experimentuje s drogou. Velký význam vidíme ve zřízení odborného poradenského pracoviště pro rodiče a děti a současně chceme poukázat na problém kvantifikovanými ověřenými daty a vytvořit efektivní protidrogovou strategii,“ konstatuje Mgr. Roman Galia.

Na samotném počátku byli oslovení místní partneři, tedy ředitelé škol a rodiče. Následně byl proveden průzkum odpadních vod u školských objektů a dotazníkové šetření u cílové skupiny žáků končících povinnou školní docházku. Samozřejmě, že se souhlasem rodičů (informovaný souhlas s provedením anonymního testování na užití návykových látek), proběhlo vlastní testování na školách a ve finále vyhodnocení výsledků získaných z dotazníkového šetření a testování.

A jaké byly výsledky? „Při měření odpadních vod jsme zjistili, že všechny testované objekty vykazovaly přítomnost metabolitů omamných a psychotropních látek (dále jen OPL). V rámci dotazníkového šetření někteří žáci přiznávali osobní zkušenost s užitím OPL. Samotné testování pak prokázalo pozitivní nález u necelé čtvrtiny testovaných dětí,“ vysvětluje Galia a dodává „na základě zjištěných výsledků budeme následně realizovat celou řadu dalších opatření, kterými hodláme tento neutěšený stav změnit.“

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.4.2016

Zpět na výpis