Jízdní řády v souvislosti se zprovozněním dopravního terminálu Ostrava Hranečník

 

Od 28. února 2016 dojde v souvislosti se zprovozněním dopravního terminálu Hranečník k významným změnám v provozu příměstských linek ze směrů od Havířova, Karviné a Orlové a městských linek ze směru od Radvanic a Bartovic. Iniciátorem a přímým zadavatelem výstavby dopravního terminálu je statutární město Ostrava.

Organizace dopravy po příjezdu autobusů na terminál

Autobusové linky 22, 23, 28, 29, 30, 38, 71, 74, 97, 271, 383, 440, 441, 442, 531, 551 a 752 dojedou do terminálu Hranečník, kde budou ukončeny (vyjma linky 38 v pracovní dny). Výstup z autobusů těchto linek bude probíhat u nástupiště shodného s nástupištěm pro tramvaje a trolejbusy směřující do centra města. Přestup z autobusu na tramvaj či trolejbus tedy bude obnášet pouhý cca 10m pěší přesun z jedné hrany nástupiště na protější. Stejný princip přestupu bude aplikován v opačném směru, kdy výstup z tramvají resp. trolejbusů bude realizován na nástupišti shodném resp. sousedním s nástupištěm pro odjezd autobusů ve směru z Ostravy. Pro nástup do autobusů směrem z Ostravy budou určena dvě stanoviště, z nichž jedno pro linky směrem na východ (Michálkovice, Petřvald, Orlová, Karviná) a druhé směrem na jih (Bartovice, Šenov, Havířov).

Návazné linky MHD do centra města

Z terminálu Hranečník pojedou směrem do centra a dalších částí Ostravy tramvajové linky 4, 12, 14, trolejbusové linky 101, 107, 110 a v pracovní dny také autobusová linka 38. Všechny tyto linky směrem do centra Ostravy budou odjíždět od jednoho nástupiště, k jehož protější hraně budou přijíždět zde ukončené autobusové linky.

Další vybavení terminálu

Součástí dopravního terminálu bude objekt sociální vybavenosti s vytápěnou čekárnou a toaletami, a také parkoviště P+R. Celý prostor dopravního terminálu včetně objektu sociální vybavenosti je vybaven kamerovým systémem s dohledem Městské policie.

 

Příměstské autobusové linky ze směru ORLOVÁ a KARVINÁ

531  Hranečník – Petřvald – Orlová – Karviná

Všechny spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník, zbylá část trasy zůstává beze změny.

532  ÚAN – Petřvald – Orlová – Karviná

Linka bude v Ostravě Vítkovicích vedena přes zastávky Bivojova, Mírové náměstí a Hlubinská. Na zastávce Ostrava, Kunčice, Vratimovská budou zajištěny NÁVAZNOSTI na linku 445 do Ostravy Poruby.

535 Karviná – Dětmarovice – Orlová – Petřvald – Ostrava,  linka bude k 28. 2. 2016 zrušena.

Část trasy mezi Orlovou a Karvinou přes Dětmarovice bude nahrazena spoji linky 539. Spojení z Orlové a Karviné do Ostravy Poruby bude zajištěno návaznostmi linek 532 a 552 na linku 445 na zastávce Ostrava, Kunčice, Vratimovská.

551  Hranečník – Petřvald – Orlová

Všechny spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník a bude zrušeno zajíždění na zastávku Orlová, Město, náměstí. Vybrané spoje budou mít na zastávce Petřvald, pošta zajištěny návaznosti na linku 532 do/z zastávky Ostrava, ÚAN.

552  ÚAN – Petřvald – Orlová

Linka bude v Ostravě Vítkovicích vedena přes zastávky Bivojova, Mírové náměstí a Hlubinská. V Orlové bude linka vedena přes zastávku Město, náměstí. Na zastávce Ostrava, Kunčice, Vratimovská budou zajištěny NÁVAZNOSTI na linku 445 do Ostravy Poruby.

TARIFNÍ VÝJIMKA pro cestující z Karviné a Orlové pro rok 2016: Cestující, kteří budou mít v příslušném dni prostřednictvím ODISky zakoupenou jednotlivou jízdenku ze spoje linky 531 nebo 551 z Karviné nebo Orlové do zastávky Hranečník, budou moci na tuto jízdenku cestovat také linkami 38, 71, 101, 107 nebo 110 v úseku Hranečník > Most M. Sýkory / Nám. J. Gagarina.

 

Příměstské autobusové linky ze směru HAVÍŘOV

440  Hranečník – NH Zářičí – Šenov – Havířov, Šumbark

NOVÁ LINKA zajistí přímé spojení šumbarských sídlišť s areálem ArcelorMittal a terminálem Hranečník.

441  Hranečník – Šenov – Havířov, Podlesí

Stávající zastávková linka spojující Havířov s Ostravou:

Všechny spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník. Linka pojede celotýdenně přes den v intervalech 20 min, v brzkých ranních a večerních hodinách v intervalech cca 30 min.
Nově bude v obou směrech obsluhovat zastávky Havířov, Šumbark, bazén a Havířov, Šumbark, u nádraží.

442  Hranečník – Havířov, Podlesí

NOVÁ LINKA zajistí v době přepravní špičky pracovních dnů NEJRYCHLEJŠÍ možné spojení z centra Havířova do terminálu Hranečník v intervalech cca 20 min.

443  ÚAN – Havířov, Podlesí

Stávající zrychlená linka spojující Havířov s Ostravou:

Linka bude nově ve směru do Ostravy zajíždět k železniční stanici Havířov, zbylá část trasy zůstává beze změny. Linka bude v provozu v době přepravní špičky pracovních dnů v intervalech cca 20 min. Její provoz bude rozšířen o spoje v pracovní dny večer, směnové spoje celotýdenně a víkendové noční spoje.

444  NH jižní brána – NH Zářičí – Havířov, Podlesí

Stávající linka spojující Havířov s areálem ArcelorMittal:

Dojde k úpravě jízdního řádu linky s ohledem na vytíženost spojů. Nově bude linka v Havířově Podlesí obsluhovat zastávky Okrajová u garáží, Hotel Merkur, Nad Terasou a U Fontány Jitřenka (na místo zastávky Úřad práce).

445  Poruba – Zábřeh – Havířov, Podlesí

Linka spojující Havířov s Ostravou Porubou bude beze změny trasy. Provoz linky bude rozšířen o ranní pár spojů na 6. h do Poruby a zpět. Na zastávce Ostrava, Kunčice, Vratimovská budou zajištěny NÁVAZNOSTI na linky 532 a 552 pro zajištění spojení KARVINÉ a ORLOVÉ s Ostravou Porubou.

735  ÚAN – Havířov – Těrlicko – Třanovice – Český Těšín

Bude beze změny. Linka bude nově zařazena do ODIS i v úseku Ostrava – Havířov.

752  Hranečník – Havířov – Těrlicko – Český Těšín – Třinec – Jablunkov

V úseku Havířov – Jablunkov bude linka beze změny trasy. O víkendech budou spoje ukončeny na zastávce Havířov, Město, žel. st. V pracovní dny bude z této zastávky většina spojů pokračovat nejrychlejší možnou trasou do terminálu Hranečník. Linka bude nově zařazena do ODIS i v úseku Ostrava – Havířov.

 

NOVINKA V JÍZDNÉM pro pravidelné cestující: Cestující, kteří dojíždějí pravidelně v trase Havířov – Ostrava, budou moci nově na všech výše uvedených linkách využít čipovou kartu ODISka a dlouhodobé časové jízdenky ODIS, čímž mohou na jízdném ušetřit až 300 Kč měsíčně.

 

Integrace linek ČSAD Havířov do ODIS a změny v jízdném

Od 28. února 2016 dojde také k zapojení zbývajících linek dopravce ČSAD Havířov do integrovaného dopravního systému ODIS. Kromě linek 440, 441, 442, 443, 444 a 445 souvisejících se spuštěním terminálu Hranečník půjde o linky:

446  Havířov – Šenov;

451  Havířov – Orlová – Dětmarovice;

452  Havířov – Orlová;

453  Havířov – Rychvald – Bohumín;

455  Havířov – Karviná, Doly;

456  Havířov – Orlová, Lazy;

457  Havířov – Stonava;

459  Havířov – Stonava;

466  Těrlicko – Albrechtice – Stonava.

 

Na všech výše uvedených linkách dopravců ČSAD Havířov, ČSAD Karviná a ARRIVA MORAVA bude platit jízdné dle tarifu ODIS pro jednotlivé jízdenky v tarifní oblasti REGION, jednotlivé jízdenky v tarifní oblasti OSTRAVA XXL i dlouhodobé časové jízdenky.

 

Do ODIS budou zapojeny také linky MHD Havířov mimo úseky v tarifní zóně 40, které již součástí ODIS jsou.

Příměstské autobusové linky z dalších směrů

271  Hranečník – Poruba – Hrabyně – Opava

Bude beze změny.

383  Hranečník – Šenov – Kaňovice

Většina spojů bude prodloužena do terminálu Hranečník.

 

 

Městské autobusové linky

22  Hranečník – Heřmanice – Most Miloše Sýkory

Všechny spoje v pracovní dny cca od 4 do 18 h jsou vedeny až do centra města. Ostatní spoje jsou ukončeny na zastávce Důl Heřmanice s návazností na l. 106.

23  Hranečník – Michálkovice – Rychvald – Záblatí

Bude beze změny trasy.

28  Hranečník – Šenov – Václavovice

Všechny spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník, zbylá část trasy zůstává beze změny.

29  Hranečník – Radvanice – Šenov

Všechny spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník. Bude navýšen počet spojů do Šenova. Spoje v současné době dojíždějící až na zastávku NH Zářičí budou ukončeny na zastávce Šenov, náměstí s návazností na linku 440, která zrušený úsek nahradí.

30  Hranečník – Petřvald

Všechny spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník, bude zrušen závlek na zastávku Lihovarská, zbylá část trasy zůstává beze změny. Budou přidány noční spoje mmj. jako náhrada rušené linky 78.

38  Náměstí Republiky – Hranečník – Bartovice – NH Zářičí

Bude beze změny trasy. Víkendové spoje budou ukončeny v terminálu Hranečník. Vedení autobusové linky v pracovní dny do centra města je dočasný stav, při čemž v nejbližší možné době by na linku měly začít být nasazovány nové parciální trolejbusy, které budou schopny úsek Hranečník – Bartovice obsloužit s bateriovým napájením.

71  Náměstí Republiky – Hranečník – Radvanice – Šenov – Václavovice   [noční linka]

Linka bude nově zajíždět také na zastávky Radvanice, škola a Dalimilova a bude tvořit základní noční dopravní obsluhu Radvanic a Bartovic v intervalech 60 min se zajížděním vybraných spojů do Šenova a Václavovic shodně se současným stavem.

74  Hranečník – Hrabová, průmyslová zóna

Bude beze změny.

78  Linka bude zrušena. Spoje budou převedeny do linky 30.

97  Hranečník – Michálkovice – Brazílie

Bude beze změny.

 

Jízdní řády všech linek budou zveřejněny od 15. 2. 2016 na www.idos.cz.

 



Připojené dokumenty:

Dokument ke stažení PDF [68.2KB]
Dokument ke stažení PDF [129.9KB]
Dokument ke stažení PDF [105.2KB]
Dokument ke stažení PDF [12.4KB]

Datum zveřejnění/aktualizace: 22.2.2016

Zpět na výpis