Ztráty a nálezy? Nejkurióznější byl invalidní vozík, betonová skruž nebo skútr...

 

Od roku 2014 eviduje Městský úřad Orlová 230 nalezených věcí. Jen za první měsíc letošního roku přibylo 16 nálezů, mezi nimiž dominují peněženky, mobilní telefony, klíče, klíče od automobilu, jízdní kola, oděvy, doklady různého typu. K těm nejkurióznějším nálezům však patří invalidní vozík, reklamní slunečník, betonová skruž, křovinořez nebo skútr.          

„Nový občanský zákoník ukládá povinnost nálezce vrátit ztracenou věc tomu, kdo ji ztratil, nebo vlastníkovi proti úhradě nutných nákladů a nálezného. Pokud však nelze z okolností poznat, komu má být věc vrácena, a nepovažuje-li se věc za opuštěnou, oznámí nálezce bez zbytečného odkladu nález obci, na jejímž území byla nalezena, zpravidla do tří dnů. Byla-li věc nalezena ve veřejné budově nebo ve veřejném dopravním prostředku, odevzdá nálezce nález provozovateli těchto zařízení, který se zachová podle jiných právních předpisů, a není-li jich, postupuje jako by byl nálezcem,“ vysvětluje Mgr. Zdeňka Koběrská z odboru správy úřadu, do jejíž agendy ztráty a nálezy spadají.

Nálezy na úřad odevzdávají občané, Policie České republiky, městská policie nebo i ČSAD Karviná, a. s.

Obec je totiž povinna přijmout nálezcem odevzdanou nalezenou věc. „Při přebírání si každou nalezenou věc pečlivě prohlédneme a sepíšeme záznam. Nález je zaevidován. Lhůta pro přechod vlastnického práva nálezu se počítá od vyhlášení nálezu a činí 3 roky. Nalezená věc je uschována na městském úřadu a je opatřená štítkem s přiděleným evidenčním číslem. Odevzdané finanční prostředky a cenné předměty jsou pak uschovány v trezoru,“ upřesňuje úřednice.

Za zmínku stojí, že Městský úřad Orlová zveřejňuje nálezy na „Úřední desce MěÚ“. Na webových stránkách města byla vytvořena záložka „Ztráty a nálezy“. Radnice se domnívá, že lidé tuto službu přivítali a až něco ztratí, budou vědět, kde mají hledat první informace.


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.2.2016

Zpět na výpis