Vzduch v Orlové špiní hlavně doprava a lokální topidla

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě nedávno dokončil projekt, jehož výsledkem jsou mapy podílů zdrojů znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji. Pracovníci ze Zdravotního ústavu a dalších odborných pracovišť podle druhu prachu určili, jak se na znečištění ovzduší podílí průmysl, doprava, sousední Polsko a domácí zdroje vytápění. Takovýto projekt nemá v rámci České republiky obdoby.

„Pátrání, odkud se prachové částice objevují, bylo velmi náročné. Odborníci na čtyřiceti místech kraje odebrali 250 vzorků emisí, tedy škodlivin přímo u zdroje znečištění, například komínu, a dokonce 1 000 vzorků imisí, což jsou emise, které se už dostaly do okolí. Pomáhala
i skutečnost, že jemný prach vypuštěný z komína huti vypadá pod mikroskopem zcela jinak, než prachové částice z výfuku,“
informoval o průběhu zkoumání server iDNES.cz s doplněním, že kromě toho byly odebrány i vzorky v patnácti velkých průmyslových podnicích a provedly se zkoušky různých paliv používaných v domácích kotlích.

Z výsledků projektu vyplývá, že průmyslové podniky produkují celoročně stejný přísun znečištění, a tak je nasnadě, že za zhoršení ovzduší v zimních měsících, kdy se začne topit, nemůže primárně průmysl. Orlová je toho důkazem.

V letním období nejvíce špiní vzduch v našem městě doprava. Její podíl na průměrné koncentraci PM10 činí zhruba 33 %. Těžký průmysl se na znečištění ovzduší podílí zhruba
29 % a dálkový přenos látek znečišťujících ovzduší má podíl přibližně 26 %. Lokální vytápění produkuje v netopné sezóně asi 6 % polétavého prachu.

V topné sezóně ovšem dosahují zdroje znečištění odlišných procentuálních podílů na průměrné koncentraci polétavého prachu ve vzduchu, který dýcháme. Nejvíce pevných prachových částic produkují v zimních měsících lokální vytápění, a to přes 40 %. Doprava se v tomto období podílí na znečištění ovzduší zhruba z 20 %, podíl dálkového přenosu látek znečišťujících ovzduší činí okolo 16 % a těžký průmysl „přispívá“ zhruba 14 % polétavého prachu.

Podíly zdrojů na průměrné koncentraci PM10 [%] stanovené z primárních emisí částic v netopné sezoně

Doprava                                             33.00

Těžký průmysl                                   28.88

Velká energetika                                2.38

Lokální vytápění                                5.90

Dálkový přenos                                  25.69

Ostatní prům. a energ. zdroje             4.15

Podíly zdrojů na průměrné koncentraci PM10 [%] stanovené z primárních emisí částic v topné sezoně

Doprava                                             19.99

Těžký průmysl                                   13.67

Velká energetika                                3.69

Lokální vytápění                                43.42

Dálkový přenos                                  16.30

Ostatní prům. a energ. zdroje             2.92

Mapy podílů zdrojů znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji jsou dostupné na webových stránkách Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě. Z těchto map jsou čerpány výše uvedené hodnoty.


Datum zveřejnění/aktualizace: 31.1.2016

Zpět na výpis