Smutné loučení s VLADIMÍREM HAJCHLEM

Čtrnáctého října se ve smuteční síni v Ostravě-Vítkovicích rozloučila nejbližší rodina a kolegové učitelé ze ZUŠ J. R. Míši s výraznou osobností Vladimírem Hajchlem, který náhle zemřel ve věku 92 let. Odešla tak velmi výrazná umělecká osobnost, zcela oddaná hudbě.

 

„Pan Vladimír Hajchl po bohaté dráze profesionálního hudebníka nastoupil na orlovskou školu až v důchodu a pracoval na ní až do června loňského roku. Působil nejen pedagogicky, ale také skvěle aranžoval skladby pro žáky i učitele. Všem nám, kolegům z orlovské školy budou chybět jeho odborné rady, všestranná podpora umělecké činnosti školy a bohatá hudební zkušenost, kterou dovedl nezištně předat mladším generacím,“ podotkla smutně ředitelka ZUŠ J. R. Míši Blanka Zátopková.

 

Připomeňme, že Vladimír HAJCHL vystudoval na brněnské konzervatoři hru na kytaru u profesora Tukáče. Od roku 1963 působil v Ostravském rozhlasovém orchestru jako sólový hráč a aranžér. Jeho skvělá aranžmá můžeme najít v archivu Českého rozhlasu v Ostravě i v archivech jiných rozhlasových stanic. Bohužel v roce 1969 musel z politických důvodů z rozhlasu nedobrovolně odejít. Se svou skupinou pak hrál na výletních lodích v Americe, jako aktivní hráč podnikl také cestu kolem světa.

 

Na "lidušku" v Orlové nastoupil již v důchodu, v roce 1986. Od té doby pan Hajchl vyučoval na orlovské škole do září 2014. Výjimečná byla jeho praxe hudebníka – více než 70 let! Veškerý svůj umělecký um a dlouholetou činnost profesionálního hudebníka zúročil v pedagogické práci se svými žáky na orlovské zušce.

 

„K jeho velmi kvalitní pedagogické činnosti patřila nejen výuka hry na klasickou, elektrickou, basovou kytaru a violoncello, ale pro své žáky speciálně a velmi kvalitně připravoval výukový a přednesový notový materiál. Žákům orlovské školy pak aranžoval přímo na míru skladby pro různá hudební seskupení, pro sborový a komorní zpěv, klavír - dua, čtyřruční i osmiruční úpravy skladeb a úpravy pro další nástroje. Výsledky jeho aranžérské činnosti jsou dostupné na školních CD nahrávkách,“ upřesnila ředitelka Zátopková.

 

Za 27 let práce na orlovské umělecké škole vznikla celá řada kvalitních úprav, s nimiž žáci vystupovali na nejrůznějších školních i mimoškolních koncertech a akcích. Žáci svou interpretací těchto skladeb také získali mnohá umístění v soutěžích a přehlídkách.

 

Pan Hajchl těmito kvalitními úpravami skladeb cíleně zvyšoval uměleckou náročnost hry žáků a svou umělecko-pedagogickou činností se tak nesmazatelně zapsal do historie orlovské umělecké školy.


Datum zveřejnění/aktualizace: 20.10.2015

Zpět na výpis