Pro Orlovou plavalo 721 plavců

721 účastníků, 7036 bodů a celkové 3. místo mezi městy do 50 tisíc obyvatel. Taková je bilance Orlové v letošní Plavecké soutěži měst. A přestože jsme ve své kategorii dosáhli „pouze“ na bronzovou medaili, počtem účastníků jsme se celorepublikově umístili na 2. místě a nechali jsme za sebou i velká města jako jsou například České Budějovice, Teplice nebo Karviná. Navíc jsme ještě trhli i dva soukromé rekordy!

Plaveckou soutěž měst každoročně pořádá Agentura Sprint pod záštitou Českého olympijského výboru. V Orlové ji organizačně zajišťuje Komise Zdravého města a Klub plaveckých sportů Mládí. Letos se jednalo už o 24. ročník. „Orlová ještě žádný ročník nevynechala. Ten letošní byl ale jednoznačně nejúspěšnější. První rekord jsme zaznamenali u počtu účastníků, kterých letos bylo 721. Jen pro srovnání, loni si přišlo zaplavat zhruba 600 lidí. Druhým rekordem je bodový zisk, který činí 7036 bodů,“ informuje koordinátor sportu a Zdravého města Michal Kozák.

Letošní výsledek potěšil i vedení města, které šlo příkladem a předepsaných 100 metrů si přišlo zaplavat hned časně zrána. „Jsem velmi rád, že občané v našem městě získali sportovního ducha a vůli porazit soupeřící města v republice. Třetí místo je úspěchem a věřím, že v příštím roce bude naše umístění ještě lepší,“ podotýká starosta města Ing. Tomáš Kuča.

Smyslem celé akce bylo vytáhnout lidi z gaučů a přimět je k rekreačnímu sportování. Pro každého účastníka to navíc byla i skvělá příležitost k tomu, aby si otestoval svoji aktuální formu a zároveň se alespoň na chvíli ocitl v roli reprezentanta svého města.

Tuto možnost si nenechaly ujít například děti, učitelky, kuchařka a uklízečky ze školky K. Dvořáčka. „Měli jsme strach, ale děti to s pomocí plaveckých pomůcek zvládly dobře. Vůbec se jim nechtělo z vody, nejradši by plavaly celé dopoledne. A zapojili jsme se proto, že jednak chceme děti přivést k plavání a ke sportu obecně, jednak vždy rádi podpoříme dobře zorganizovanou kolektivní akci,“ řekla k účasti ředitelka MŠ K. Dvořáčka Jana Valošková.

Účast opět nejvíce zvedly školy, a to nejen ty místní. Na orlovský bazén si přijely zaplavat i děti z Doubravy, Petřvaldu, Dolní Lutyně a Dětmarovic. Kromě plavců školou povinných plavala i řada dospělých. „Přišla jsem si zaplavat s mamkou a babičkou, takže tady vlastně zastupujeme tři generace. Chodíme každý rok a nemohly jsme vynechat ani letošní ročník. Já chci totiž obhájit loňské druhé místo a babička obhajuje prvenství. Snad se nám to podaří,“ svěřila se třiatřicetiletá Marie Jančíková.

„Pro mě už je to trošku náročnější, poněvadž mám artrózu v kolenou a chodím o holích. Plavat mi ale jde, takže se této akce vždy ráda zúčastním a chodím plavat i během roku,“ doplnila vnučku nejstarší účastnice soutěže Marie Mikulajová, která je ve svých 84 letech stále plná elánu. Nejstarším plavcem byl letos opět dvaaosmdesátiletý Libor Žolnerčík, který je rovněž pravidelným účastníkem. Naopak nejmladšími plaváčky byli Adam Bill a Radka Zadražilová, kterým jsou pouhé tři ročky.

Každý účastník si za odměnu odnesl kupón, který obsahuje bezplatný vstup na bazén a zimní stadion, slevu na pronájem tenisových kurtů a zvýhodněné vstupenky do kina „O“. Nejrychlejší plavci se navíc mohou těšit i na další ceny, které obdrží během slavnostního vyhlášení. To proběhne zhruba za tři týdny.

Výsledky v kategorii měst do 50 tisíc obyvatel:

1. Bohumín                             11 086 b.         1131 účastníků

2. Jablonec nad Nisou             7 928 b.           425 účastníků

3. Orlová                                 7 036 b.          721 účastníků

4. Vsetín                                   5 750 b.           380 účastníků

5. Chrudim                               4 576 b.           363 účastníků


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.10.2015

Zpět na výpis