Velkolepá přehlídka veteránů

 

V neděli 20. září se do staré Orlové sjely historické automobily a motocykly.  Kolem desáté hodiny bylo na náměstí plno. Na přistaveném kamionu hrálo Belegro a příznivci veteránů i ostatní návštěvníci si s nadšením prohlíželi přistavené „exponáty“. A to doslova, protože přehlídka veteránů byla naprosto skvělá.

Pan František Nolč přijel do Orlové si prohlédnout historická auta až z Třince. „Přečetl jsem si to v novinách a neváhal. Jsme tady se synem i vnukem a jsme nadšení. Právě jsem ukazoval vnukovi auta, se kterými jsem kdysi jezdil. Stejně byly české ručičky zlatými ručičkami. Fakt jsme byli fachmani,“ usmíval se statný sedmdesátník.

Atraktivní blondýnka, třicátnice Marcela, doprovázela manžela. „Karel je milovník veteránů, jeho dědeček vlastnil starou tatrovku a Karel už jako dítě sbíral autíčka. Neuvěřitelné je, že ho to drží pořád. No co, když si chlap hraje, aspoň nezlobí,“ zavtipkovala a spěchala s desetiletým synem k obrněnému transportéru. Ten v celé své kráse i s dalšími bojovými vozidly stál v obležení diváků u vjezdu na náměstí.    

V 11 hodin se veteráni vydali na spanilou jízdu Orlovou s cílovou stanicí - parkoviště vedle hypermarketu a naproti Esamu. I tady k nim přicházeli lidé ze sídliště s fotoaparáty i mobily. Fotili si je, nahlíželi pod kapotu a mnozí vzpomínali na léta, kdy celou řadu z dnešních veteránů vídávali na silnicích. Třešinkami na dortu byli i účastníci v dobovém oblečení, ať už Dědek na fichtlu v totalitní uniformě policisty, Charlie Chaplin s aerovkou nebo sympaťák v uniformě prvorepublikového četníka.

Letošního, již 5. ročníku srazu AUTO-MOTO veteránů se zúčastnilo 120 veteránů, z nichž bylo 70 automobilů a 50 motorek. „Mě osobně zaujal Fiat 520 z roku 1928, s nímž přijel bývalý automobilový závodník Zdeněk Válek z Ostravy. Po zásluze byl Fiat vyhodnocen jako nejstarší automobil. Poprvé do Orlové zavítal krásný tatraplán Tatra 600. Pozoruhodná byla i motorka Peugeot z roku 1905,“ shrnul nejzajímavější exempláře hlavní organizátor akce a veteranista Jiří Drobek z Václavky. A jak celou akci hodnotí? „Letos mám ten nejlepší dojem. Bylo hodně diváků, což dokumentovalo i přeplněné vedlejší parkoviště i blízké uličky, výborně se zapsala i restaurace Orlovka, která za slušnou částku připravila výběr ze tří jídel, městská akciová společnost skvěle uklidila Meteor, kde probíhala jízda zručnosti a v neposlední řadě – podařilo se nám do akce zapojit i mladé lidi z ulice Václavka. Aktivně se zapojili i mí bývalí žáci ze základní školy, kteří ochotně pomáhali při organizaci. Všem bych chtěl moc poděkovat a vyjádřit hluboké uznání,“ podotkl Jiří Drobek.

Uznání organizátorům i veteranistům vyjádřila i místostarostka Mgr. Bc. Renata Potyšová, která na sraz zavítala a vystavené automobily i motorky si se zájmem prohlédla.


Datum zveřejnění/aktualizace: 23.9.2015

Zpět na výpis