350 prvňáčků * 8 prvních tříd * 2500 žáků * moderní a vybavené školy

Dva a půl tisíce žáků nastoupilo v úterý 1. září do škol na území našeho města. Třistapadesát z nich usedlo do školních lavic poprvé. Přivítat je ve škole přišlo i vedení města. Starosta Ing. Tomáš Kuča zavítal na školy v centru města - ZŠ U Kapličky a na ZŠ Školní, místostarostky Mgr. Bc. Renata Potyšová a Ing. Petra Jenčmionková si to zamířily na ZŠ Slezská v Orlové-Porubě a na ZŠ Ke Studánce v Orlové-Lutyni. Všem prvňáčkům město připravilo balíček nejzákladnějších školních pomůcek, které je už při příchodu do třídy čekaly na školní lavici.  

Mezi prvňáčky byla i šestiletá Lucinka z Orlové-Lutyně. „Do školy jsem se moc těšila, hlavně na to, že se naučím číst…,“ prozradilo děvčátko s blonďatými copánky. Maminka Markéta nám prozradila, že Lucka už nemohla dospat a v půl šesté ráno pobíhala po bytě, že už chce do školy. „Miluje pohádky a pořád za námi chodí, abychom jí četli. Tak jsme jí vysvětlili, že nejlepší bude, když si je naučí číst sama. Vzala to naprosto vážně,“ smála se maminka.

Zatímco Lucka se do školy těšila, Davidu Marečkovi se do školních lavic rozhodně nechtělo. „Netěším se do školy. Čtení mě nebaví a psát už umím. Na kamarády se netěším, nechci chodit do školy,“ vztekal se David. První školní den ho přece jen trošku obměkčil. „No dobrá, tak tam tedy budu chodit, ale stejně se mi tam nechce,“ argumentoval po návratu domů. Tatínek Martin se smál: „Přesně takový jsem byl i já a nakonec jsem si zvyknul a dokonce i odmaturoval na průmyslovce.“

Škola je fajn, i když se to možná školákům nezdá, ale většinou na to přijdou až v pozdějším věku. „Stojíme na prahu nového školního roku, a tak bych rád popřál prvňáčkům, aby se jim ve škole líbilo, chodili tam rádi a našli si tam ty správné kamarády. Ostatním školákům přeji, aby jim šlo učení, dobře vycházeli s pedagogy a hlavně, aby jim to rychle do dalších prázdnin uteklo,“ smál se starosta Ing. Tomáš Kuča.

„Základní školy v Orlové jsou nejenom velmi hezké po estetické stránce, ale jedná se o moderní zařízení, která máme v Orlové na vysoké úrovni. Všichni zaměstnanci škol usilují o to, aby právě jejich škola byla ve městě "nejlepší", takže se přizpůsobují moderním trendům, zavádějí nové metody výuky, vyučování probíhá zajímavým způsobem, připravují celou řadu pestrých aktivit v mimoškolní činnosti,“ vysvětluje místostarostka Mgr. Bc. Renata Potyšová, která je garantkou školství v našem městě.

„Interaktivní tabule, tablety, nejnovější moderní vybavení v odborných učebnách - to není zbožné přání pedagogů, ale můžu říct, že dnes již standard v našich školách. Zřizovatel - město Orlová, věnuje maximální pozornost školství a investuje do škol nemalé prostředky, což je samozřejmě dobře,“ doplňuje Ing. Pavlína Kucharczyková z odboru školství, kultury a sportu.

„Za vysokou úroveň vybavenosti našich škol mohou také samotní ředitelé a pedagogové. Využívají dnes tak moderních "projektů" - v získávání dotací jsou velmi úspěšní, což jim velmi pomáhá k tomu, aby získali pro školu finanční prostředky "navíc" na vybavení škol. Za to jim náleží velké poděkování, protože je to pro všechny velmi náročná práce navíc a je vidět, že jim na školách záleží,“ uzavřela místostarostka.


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.9.2015

Zpět na výpis