Univerzita třetího věku je příležitostí i životní šancí

I senioři mohou studovat vysokou školu

 

 

Doba jde rychle kupředu. Zatímco v minulosti senioři vysedávali na zápraží a vyprávěli vnoučatům pohádky, dnes mohou skočit do auta či autobusu - a usednout ve školních lavicích Univerzity třetího věku.

 

„Zrovna jsem se vrátila z univerzity v Karviné. Ve třídě máme cca šedesát studentů U3V, z toho je dvanáct  Orlováků ve složení osm žen a čtyři muži,“ svěřila se nám na jaře letošního roku jedna ze studentek Univerzity třetího věku Jana Filzáková.

 

Nás ale zajímalo, co sympatickou Janu vedlo k tomu, že se pustila do studia. “Jsem člověk zvídavý a stále se pídím po nových poznatcích. Na podzim loňského roku jsem si vybrala téma ,,Pozitivní komunikací ke spokojenějšímu životu. Pracuji stále ještě ve zdravotnictví a s lidmi komunikuji denně. Chtěla jsem zjistit, jestli to dělám správně. A také jsem se chtěla naučit nové postupy v komunikaci. Rovněž jsem zjišťovala, zda zvládám stresové situace správně, jestli dokážu správně reagovat například na slovní napadení nervózního pacienta. Tyto přednášky byly pro mě velkým přínosem, zjistila jsem, že na tom nejsem vůbec špatně, klidem a profesionálním přístupem se dá všechno zvládnout,“ popsala své poznatky Jana Filzáková.

 

Pro letošní rok si zvolila spíše oddychové téma, ale které také moc zajímavé. „Vývoj v Evropě od doby Řecka, vzestup a pád Římské říše, nástup středověké kultury, vývoj evropských měst a ještě mnoho témat až po evropskou integraci ve 20. století.  Myslím si, že člověk má být všeobecně vzdělán, a jelikož od základní školy a studia na střední škole už uběhlo hodně let, jsem ráda, že si můžu některé poznatky oživit. Jó, a téma letošních přednášek bylo Historické proměny evropské společnosti. Zkrátka, skvělé!“ usmívala se energická žena.

 

Radost z jejího vzdělávání má i syn Lukáš. „Je to skvělé, maminka zaměřila svou pozornost správným směrem, je klidnější a vyrovnanější a určitě se cítí i daleko lépe. Myslím, že jí studium moc svědčí,“ podotkl Lukáš.

 

Stejnou radost ze studia mají i obě Janiny spolužačky a současně kamarádky. „Studium mi dává možnost kontaktu s vysokoškolským prostředím. Vnímám to o to významněji, že jsem chtěla studovat vysokou školu, ale rodinné a jiné poměry mi to v mém mladším věku neumožnily,“ svěřila se paní Miluška a dodala, že velký přínos vidí třeba i v tom, jakým

způsobem lektor přednáší historii. „Je podána velmi poutavě a hlavně chronologicky, tudíž si student uvědomí, jak jednotlivé dějinné etapy na sebe navazují,“ uzavřela Miluška.

 

„Mě studium dává seberealizaci, seznámení se s novými lidmi, nové možnosti,“ usmála se paní Boženka a dodala: „Přínosné je i v tom, že získávám nové znalosti, osvojuji si nové studijní metody, a to, co jsem znala, si oživím a konfrontuji s novými informacemi.“

Na otázku, zda by doporučily studium svým přátelům a známým, ani jedna nezaváhala a svorně prohlásily: „Zcela určitě“.

 

 

 

Studium na Ekonomické fakultě VŠB

 

I v letošním roce mohou orlovští senioři studovat.  Kromě jiného i na Ekonomické fakultě VŠB-TU v Ostravě.  Koncem dubna převzalo osvědčení o úspěšném absolvování šesti semestrů studia na této fakultě 40 absolventů. Dalších 189 posluchačů bude po letních prázdninách ve studiu pokračovat.

V současné době je v plném proudu přijímání přihlášek do prvního ročníku nově koncipovaného dvouletého studia U3V, které začne v září 2015. Zahájení studia v prvním ročníku proběhne formou slavnostní imatrikulace a společnou přednáškou pro všechny studenty U3V.

 Během studia posluchači získají základní znalosti z tradičních disciplín jako je ekonomie, ekonomika podniku, právo, ale také z financí, marketingu, veřejné ekonomiky, evropské integrace, environmentální ekonomiky a v neposlední řadě půjde i o nabídku praktických dovedností při práci na počítači. Zaměření přednášek v jednotlivých semestrech: Člověk v ekonomickém prostředí, Člověk v počítačovém prostředí, Člověk a globalizace – současný fenomén a Člověk a dluhová past – fikce nebo skutečnost.

Výuka bude probíhat vždy jednou za 14 dní, a to v pátek v odpoledních hodinách, v prostorách Ekonomické fakulty VŠB-TUO v centru Ostravy. Nově je uzpůsobená do 2 hodinových celků po 60 minutách a závěrečné 30 minutové rozpravy nebo společného řešení vybraných otázek.

Po ukončení studia získají absolventi "Osvědčení o absolvování studia na Univerzitě 3. věku“, které jim bude předáno v rámci slavnostní promoce. 

 

 

U3V v Orlové

Orlovští senioři však za Univerzitou třetího věku nemusí od září dojíždět, stačí, když si vyčlení čas a přijdou do městské knihovny. Univerzita totiž „přijede za nimi“.  Se skvělým nápadem přišla ředitelka městské knihovny Bc. Iva Sušková. „Ve spolupráci s Ostravskou univerzitou v Ostravě, katedrou sociální geografie a regionálního rozvoje, budou přednášky U3V probíhat v prostorách přednáškového sálu městské knihovny. Podmínkou však je, že se nám přihlásí minimálně třicet účastníků bez věkového omezení,“ vysvětluje ředitelka Sušková.

Podle garanta Univerzity třetího věku profesora RNDr. Vladimíra Baara, CSc., bude obsah přednášek spíše populárně naučný, nepřísně vědecký a bude doplněn o zajímavosti, grafy a vlastní postřehy z cest. 

A teď to nejdůležitější – informační schůzka se uskuteční 15. září v 16 hodin. Takže všichni, nejen senioři, pokud máte zájem o studium, neváhejte a přijďte v úterý 15. září do městské knihovny. Dozvíte se vše potřebné, včetně podstatné informace, že město svým občanům část nákladů na studium U3V hradí. A to je dobrá zpráva!


Datum zveřejnění/aktualizace: 1.9.2015

Zpět na výpis