„Město trvá na svém,“ říká místostarostka Mgr. Bc. Renata POTYŠOVÁ

Léto je v plném proudu, ale lidé se stále dotazují, zda už není jasno, jaký osud potká ZUŠ J.R.Míši v Orlové-Porubě. Zůstane či nezůstane „zuška“ ve stávajících prostorách? Na to jsme se zeptali místostarostky Mgr. Bc. Renaty POTYŠOVÉ:

„Město trvá na svém stanovisku – zachovat výuku ZUŠ ve stávajících prostorách. Nesouhlasíme s přemístěním školy do poloprázdného objektu Obchodní akademie, ani jinde, přestože takového úvahy tady ze strany školy či kraje byly.  Proběhlo několik jednání se zřizovatelem ZUŠ, kterým je Moravskoslezský kraj. Náměstkyni hejtmana Mgr. Věře Palkové jsme se snažili náš postoj vysvětlit a společně hledat vhodné řešení. 

Osobně jsem si objekt ZUŠ J. R. Míši v Orlové-Porubě prohlédla a musím konstatovat, že se skutečně jedná o ojedinělou stavbu, zcela cíleně zaměřenou na výuku uměleckých předmětů. Je tam taneční sál, koncertní sál, učebny pro výuku výtvarné výchovy … Málokterá „zuška“ má ke své činnosti tak dokonalé prostory. Na druhou stranu musím uznat, že tyto prostory potřebují údržbu, minimálně vymalovat. Potvrdila to i samotná ředitelka s tím, že údržba tam v posledních letech neprobíhala. To je ale záležitost dalšího jednání se zřizovatelem. 

Za zmínku stojí, že nás ředitelka ZUŠ Blanka Zátopková informovala, že se počátkem září vypraví na základní školy s tím, že v případě talentovaných žáků naváže kontakt s pedagogy a rodiči a doporučí jim zápis do ZUŠ. Jsem přesvědčena o tom, že to je správný krok, který by mohl přispět ke zvýšení počtu žáků „zušky“ a zároveň byl podpořil rozvoj talentovaných dětí. Věřím, že zvítězí zdravý rozum a všechno nakonec dobře dopadne.“


Datum zveřejnění/aktualizace: 4.8.2015

Zpět na výpis