Dětmarovická elektrárna chystá na sobotu prohlídky i zábavu pro děti

Elektrárna Dětmarovice, největší černouhelná elektrárna v Česku, chystá na 30. května zajímavý program pro děti i dospělé. V průběhu sobotního dopoledne nabídne prohlídky elektrárny, soutěže, atrakce i charitativní Oranžové kolo, na kterém mohou zájemci vyšlapat peníze pro dětské sportovní kluby z Orlové.

 

V průběhu exkurzí mohou návštěvníci okusit neopakovatelnou atmosféru elektrárenských provozů. „V posledních letech prochází elektrárna postupnou modernizací, takže bude na co se dívat. Zájemcům představíme také naše ekologické investice, které pomohou ke zlepšení životního prostředí v regionu,“ zve veřejnost ředitel elektrárny Vlastimír Kontrik.

 

Před branami elektrárny vyroste městečko plné zábavy, ve kterém budou děti soutěžit o nejlepšího energiťáka, experimentovat ve stánku havířovského montessori klubu BimboNido, osahat si techniku elektrárenských hasičů nebo lepit, stříhat a kreslit s lektory z chráněné dílny Krabičky. Pro ty odvážnější chystá vodácký klub Posejdon projížďky na lodích po elektrárenské vodní nádrži. Zajištěno je také občerstvení včetně oranžové zmrzliny a cukrové vaty.

 

V tradiční barvě Skupiny ČEZ – oranžové – bude také charitativní část akce. Na Oranžovém kole, což je v podstatě cyklistický trenažér, který sčítá našlapané metry či kilometry, mohou zájemci svou energií podpořit dva dětské sportovní týmy z Orlové: malé fotbalisty z FK Slávia Orlová nebo hokejisty z HC Orlová. Za finance, které díky Oranžovému kolu získají od Nadace ČEZ, plánují oba kluby nakoupit dresy a tréninkové pomůcky pro své dětské a mládežnické týmy.

 

Elektrárna Dětmarovice je svým instalovaným výkonem 800 MW největší klasickou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje i v rámci celé Moravy a zároveň největší černouhelnou v Česku. Ročně dokáže vyrobit okolo 2 500 000 MWh elektrické energie (což je spotřeba více než 700 000 domácností) a přes 800 000 GJ tepla. Teplem elektrárna zásobuje města Bohumín a Orlová.

 

 

Vladislav Sobol

mluvčí Skupiny ČEZ

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.5.2015

Zpět na výpis