Odpovědi na dotazy ze setkání starosty města s občany v Porubě (okolí Václavky)

ODPOVĚDI na dotazy občanů ze setkání na Porubě – Václavce, ze dne 8. dubna 2015

Je pravda, že se bude opravovat chodník od Horníka (křižovatka-čistička)? Souběžně by se měl opravit chodník ve směru na Rychvald, je nebezpečný pro chodce…

Odpovídá Ing. Milan BILL, odbor správy majetku města: V současné době již byla zahájena oprava chodníku podél silnice na ul. Těšínská v Orlové-Porubě. Oprava je realizována prostřednictvím odboru rozvoje a investic.

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Ano, letos se bude opravovat chodník na ul. Těšínská od restaurace Horník po křižovatku s ul. Zátiší v Orlové-Porubě. Chodník by měl být opraven do 31. července 2015.

 

Probíhala rekonstrukce odvalu Václav – požaduje bližší informace, odtěžovala se půda plná chemikálií. Bylo slíbeno, že v rámci odčerpávání vod budou vybudovány chodníky a ukončeny až na hranici s Rychvaldem. Za 40 let pro tuto část město nic neudělalo. Jak je to s můstkem přes Mlýnku, moc přes je dnes uzavřen, nemá zábradlí…

Odpovídá Ing. Hana JUŘICOVÁ, vedoucí odboru výstavby: Technická rekultivace spojená se sanací odvalu Václav probíhající v letech 2010 až 2014 je již v současné době ukončena a probíhá pouze následná pětiletá biologická rekultivace území. Výstavba chodníku nebyla součástí projektové dokumentace stavby.

K druhému dotazu týkajícímu se tzv. mostu U Sasoně sdělujeme, že stavebně-technický stav tohoto neodborně postaveného „mostu“ neumožňuje jeho užívání silničními vozidly, neboť jeho konstrukce nesplňuje základní bezpečnostní prvky stanovené pro mostní konstrukce. Z posudku znalce vyplynulo, že žádnou opravou tohoto mostu se nedá docílit takového stavu, aby na most mohla silniční vozidla, jedinou možností je most strhnout a postavit nový, finanční náročnost takového řešení je obrovská. Most ani pozemky pod ním navíc nejsou v majetku města.

 

Jak je to s kanalizací?

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Město Orlová v současné době neplánuje budování kanalizace v této lokalitě.

Odpovídá Ing. Hana JUŘICOVÁ, odbor výstavby: Stavební úřad se podílí na přípravě odkanalizování okrajových částí města povolováním kanalizačních přípojek. Počet vydaných souhlasů ke stavbě kanalizačních přípojek v Orlové k dnešnímu datu činí:
stoka G Orlová-Lutyně 37, stoka B z toho: Orlová-Lutyně 39, Orlová-Poruba 160,
stoka F z toho: Orlová-Město 96, Orlová-Lazy 35. Celkem 367.

 

Ulice Březová – bude kanalizace? Bude se rekonstruovat komunikace na Březové?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Rekonstrukce komunikace na ul. Březová bude pravděpodobně realizována v průběhu tohoto roku. Přesnější informace podá odbor rozvoje a investic, který bude realizaci zajišťovat.

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ, ORI: Město Orlová v současné době neplánuje budování kanalizace v této lokalitě. Komunikace Březová se bude rekonstruovat v červenci až září.

 

 

Co se staví naproti autobusovému nádraží?

Odpovídá Ing. Hana JUŘICOVÁ, odbor výstavby: Naproti autobusovému nádraží na místě bývalého Trestlesu probíhá výstavba obchodního centra FASTMALL. Jedná se o přízemní budovu se 7 nepotravinovými prodejnami, reklamní pylon, výstavbu parkoviště (100 parkovacích míst), přeložku STL plynovodu. Dokončení se předpokládá na podzim 2015.

 

Je pravda, že se současný objekt autobusového nádraží bude bourat?

Odpovídá Ing. Hana JUŘICOVÁ, odbor výstavby: K demolici správní budovy autobusového nádraží zřejmě nedojde, přestože byla dne 31.3.2014 stavebním úřadem na žádost ČSAD povolena. Na jejím místě měla být postavena nová výpravní budova ČSAD a společně s ní nová budova prodejen. Žádost o výstavbu dalších prodejen a nové budovy ČSAD byla ale v letošním roce žadatelem stažena a v řízení o povolení této stavby se nepokračuje.

Halda Václavka – vloni se rozjely stavební práce, teď to stojí? Proč?

Odpovídá Ing. Hana JUŘICOVÁ, odbor výstavby: Současně se sanací území odvalu Václav (viz dotaz 2.) probíhalo propojení plynovodu z bývalého dolu Václav se stávajícím plynovodem za ul. Těšínská. Tyto práce byly dokončeny v prosinci 2014 a byly řádně zkolaudovány.

 

Březová – jak je to s opravou cesty? Nešlo by tam instalovat zpomalovací retardéry? Auta tam jezdí nepřiměřenou rychlostí.

Odpovídá Ing. Martina SZOTKOWSKÁ: Rekonstrukce komunikace nepočítá s instalací zpomalovacích retardérů.

Odpovídá Ing. Milan BILL, odbor správy majetku města: Rekonstrukce viz bod č. 4. Retardéry nejsou součástí této rekonstrukce. Po skončení realizace, odbor správy majetku města požádá odbor dopravy o instalaci přenosného radaru a po vyhodnocení provede případnou instalaci zpomalovacích retardéru.

 

Jarní – nad školním hřištěm je na levé straně živý plot, zasahuje do vozovky, kovový plot někdo ukradl, tvoří se tam černá skládka.

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Odbor správy majetku města zajistí úpravu živého plotu a sečení trávy nad školním na ulici Jarní v Orlové-Porubě.

 

Boční ulice mezi Jarní a Slezskou – trápí obyvatele, před 4 lety jim zastupitel Bernatík slíbil řešení situace, pozemky se měly nabízet k výměně RPG. Stále tam lidé chodí v blátě, co s tím město udělá?  RPG dalo k děrám značky, ale cesty neopravilo. To přece není možné.

Odpovídá Ing. Milan BILL, vedoucí odboru správy majetku města: Pozemky pod touto komunikací nejsou v majetku města Orlová a s ohledem na tuto skutečnost nemůže odbor správy majetku města zajistit opravu této komunikace. Město bude jednat s majitelem pozemků.

 

Odpovídá Ing. Hana JUŘICOVÁ, odbor výstavby: Stavební úřad se situací kolem ul. Jarní zabýval od roku 2005 několikrát, naposledy v roce 2012, kdy vyzval vlastníka pozemku, společnost RPG (dnes Asental Land s.r.o.) k provedení udržovacích prací a k provedení nezbytných úprav. Úpravy komunikace byly provedeny, další úpravy vhodnějšího povrchu komunikace vlastník již odmítl provést s poukazem na to, že je vlastníkem pozemku nikoli komunikace na něm.

Pokud se na pozemku nenachází stavba komunikace, ale tento pozemek je pouze jako komunikace užíván, nemůže stavební úřad nařídit stavební úpravy nebo udržovací práce; ty lze provést pouze na stavbě.

Občany požadované provedení zpevněného krytu vozovky by vyžadovalo provedení řádných konstrukčních vrstev komunikace (těleso a kryt komunikace), tj. novou stavbu pozemní komunikace. Stavební úřad není oprávněn nařizovat provedení jakékoli nové stavby.

 

Jak to bude s chirurgií v orlovské nemocnici?

Odpovídá starosta Ing. Tomáš KUČA: Chirurgie bude zatím zachována. Ředitel nemocnice odvolal stávajícího primáře a vypsal výběrové řízení na tento primariát. Intenzívně řeší ekonomickou situaci tohoto oddělení.

 

V nevyužívaných prostorách místní samoobsluhy se schází mládež, udělali si tam klubovnu, jsou hluční… Bude to město nějak řešit?

Odpovídá starosta Ing. Tomáš KUČA: Byla informována městská policie, která bude provádět pravidelné kontroly.

 

Kamerový systém v lokalitě – upřesnit informace …

Odpovídá starosta města Ing. Tomáš KUČA: Letos město rozšiřuje kamerový systém o několik kamerových bodů – dvě kamery budou umístěny u garáží na ulici Zátiší, další kamery u výjezdu z města na hranici ulic Těšínská a Zátiší. Otočná kamera bude i u Komunitního centra Maják na ulici Boženy Němcové. Další z kamer bude sledovat dění na ulici Slezské a v Poli. Strážníci budou prostřednictvím kamerového systému hlídat i okolí ubytovny na ulici Žofinská, ulici Sadovou a garáže u hornického sídliště i okolí hasičárny na ulici Slezské.

 

 

Chodník mezi Václavkou a železniční – nepřizpůsobiví v této části ničí co mohou, několikrát rozbili skleník, ukradou vše železné …

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: V souvislosti s vandalismem na chodníku mezi ul. Václavská a Dělnická sdělujeme, že je nutno kontaktovat městskou policii popř. Policii ČR.

 

 

Recyklace odpadů – jak je to možné, že kdysi se vybíraly popelnice dvakrát měsíce a nyní jednou, a platí se stále stejně? Jak donutit k recyklaci mladší generaci? Jak bude město na mladé působit?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Odpady se vyvážejí 1-2 x týdně, separovaný odpad 2 x měsíčně, sběrných míst na separovaný odpad bude v letošním a příštím roce o 30 hnízd více a město bude pořádat propagační akce na školách, umisťovat informace ke třídění odpadu ve vývěsních skříňkách apod. a pokračovat v článcích k třídění odpadů ve spolupráci s SMO, městskou akciovou společností v Orlovských novinách.

Březová – nejde tam umístit kontejnery? Pytle jsou hrozné, vypadá to jak u cikánů…

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Záleží to na požadavcích občanů. Jedné domácnosti vyhovuje pytlový sběr jiné větší docházková vzdálenost na sběrné místo. Počet sběrných míst budeme rozšiřovat, a pokud to bude z majetko-právního hlediska ve vztahu k pozemkům možné, tak bude sběrné místo umístěno také v této lokalitě.

 

 

Před lety se sepisovala petice ohledně hřiště na Václavce, dnes je hřiště rozbité, jsou tam Romové, a když přijdou naši, tak je Romové vyhodí. Hřiště je rozbité – jaké náklady si vyžaduje a jaké jsou opravy?  Kde si mohou děti z Poruby hrát?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Na základě žádosti občanů bylo v lokalitě Václavka městem Orlová v roce 2010 za výrazného přispění finančních prostředků z dotace vystavěno dětské hřiště s dětskými prvky (skluzavka, kladina, kolotoč, překlápěcí houpačka, atd.). Hřiště je kontrolováno, v případě poškození jsou provedeny opravy. V loňském roce bylo hřiště po zcizení některých jeho částí opraveno, rovněž byly provedeny nátěry dětských prvků v celkové částce cca 20 tis. Kč.  Přilehlé vytvořené fotbalové hřiště již není na pozemcích města. Hřiště slouží všem dětem, v případě vyhazování dětí Romskou komunitou je nutné tyto záležitosti řešit okamžitě hlášením na městskou policii.

V rámci integrovaného plánu rozvoje města je v letošním roce plánovaná výstavba dalších dětských hřišť s dětskými prvky a lavičkami, a to vedle ZŠ Jarní 400 a ZŠ Slezská 200 v Orlové-Porubě.         

 

 

Jak se rada města postaví k ubytovnám v souvislosti se změnou legislativy?

Odpovídá starosta města Ing. Tomáš KUČA: Rada města úzce spolupracuje s Úřadem práce a sociálním odborem při posuzování žádostí o souhlas s vyplacením příspěvků na ubytování. Provozovatelé ubytoven předložili nové provozní řády.

 

Co bude s objekty 582 a 583? Rozšíří se počet nepřizpůsobivých v této lokalitě?

Odpovídá Ing. Hana JUŘICOVÁ, odbor výstavby: V archívu stavebního úřadu bylo dohledáno rozhodnutí ze dne 10.7.1995, kterým byla povolena změna v užívání stávajícího prostoru skladů a klubovny na obytné místnosti (holobyty) v jednopodlažním dvojdomu č.p. 582 a 583.
V loňském roce probíhala oprava objektu (udržovací práce) a zateplení objektu - bez změny v užívání a bez nutnosti vydávat povolení stavebního úřadu. Poslední povolení k užívání jako obytné místnosti (holobyty) z roku 1995 je stálé platné. Další využití objektu v souladu s platným povolením je věcí vlastníka nemovitostí a stavebnímu úřadu nepřísluší se domnívat, co vlastník s objektem zamýšlí.

 

Nechybí Orlové průmyslová zóna? Jaké má město možnosti?

Odpovídá Ing. Hana JUŘICOVÁ, odbor výstavby: Průmyslová zóna Orlové jistě chybí. Možnosti města jsou však omezené, a to především z toho důvodu, že vhodné plochy, které podle územního plánu takové využití umožňují, jsou ve vlastnictví jiných subjektů, se kterými se v současné době jedná o možné spolupráci.

 

Plynaři měnili plynové potrubí a těžká technika zničila příjezdovou cestu k rodinným domkům (Těšínská – cesta za rybníkem, od rybníku – neupřesněno). Co bude s příjezdovou cestou?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Odbor správy majetku města provede kontrolu stavebně-technického stavu této příjezdové komunikace a v případě zjištění jejího poškození vyzve zhotovitele opravy plynového potrubí k uvedení této komunikace do náležitého stavu.

 

 

Rekonstrukce Těšínská – chybí informace. Jak se bude parkovat? Jak bude fungovat doprava?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Ve věci uzavírky Vám podá informaci odbor dopravy. Ve věci úklidu sdělujeme, že tuto komunikaci má ve správě SSMSK, ta rovněž zajišťuje úklid.

Odpovídá Ing. Radim KLEIN, odbor dopravy: V etapě 1. a 2. se jedná o částečné omezení dopravy – tj. kyvadlová doprava na světelné signalizační značení (semafory). Vjezd ve směru od okružní křižovatky „u Horníka“ bude umožněn pouze vozidlům  - BUS, IZS, SSMSK. Hlavní objízdná trasa je vedena po silnici I/59 Petřvald-Orlová, silnici II/474 směr Orlová Výhoda, dále silnici I/67 Dětmarovice směr Bohumín silnice II/471 směr Rychvald zpět na II/470. V etapě 3. a 4. se jedná rovněž o částečné omezení dopravy – tj. kyvadlová doprava na světelné signalizační značení (semafory).

 

 

Dělnická – sousední dům p.  Mirkovského je poskytován jako ubytovna nepřizpůsobivých, všude je nepořádek, kravál, garáž nechal přestavět na byt… Co s tím město udělá? Může lidem z okolních domů nějak pomoci? Nelze apelovat na zaplevelené pozemky?

Odpovídá Ing. Hana JUŘICOVÁ, odbor výstavby: Ve věci garáže u RD - dne 11.4.2014 bylo zahájeno řízení o odstranění stavebních úprav hospodářské budovy s garáží u domu  č.p. 412 Orlová-Poruba, ul. Dělnická. Jelikož byla nemovitost v průběhu řízení dle aktuálního výpisu z katastru nemovitostí zatížena poznámkou spornosti, nemůže stavební úřad do doby vyřešení předběžné otázky činit další kroky, a proto bylo řízení dne 8.4.2015 přerušeno. Rodinný dům je podle stavebního práva určen k bydlení, a kdo v domě bydlí, zda majitel nebo jiné osoby na základě nájemní nebo jiné smlouvy, nepřísluší stavebnímu úřadu řešit.

Odpovídá starosta města Ing. Tomáš KUČA: Provedeme šetření, zda je možno se spojit s exekutory, kteří mají nějaké pohledávky u majitele, a tímto získat kontrolu nad majetkem.

 

Autobusová zastávka Na Fojtství – na jedné straně je čistá, na druhé torzo. Je to v pořádku? Lidé, čekající v dešti a v mrazu, na zastávce mrznou. Může jim město nějak pomoci? Otázka bočnic v autobusových čekárnách…

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Otázka bočnic byla řešena Radou města dne 5.3.2014. Projekční kancelář ve svém vyjádření do materiálu Rady města uvedla nutnost dodržení normy ČSN 736425-1 a vyhlášky č.398/2009 Sb., ze kterých vyplývá, že je možno umístit bočnice do 40 cm šíře, ale v této šířce není řešena funkčnost ochrany před povětrnostními vlivy a dále by byla negativně ovlivněna plynulost pohybu osob. Provedení zimní údržby při instalaci bočnic je rovněž problematické. Z tohoto důvodu nebylo umístění bočnic na této autobusové zastávce doporučeno projekční firmou ani Radou města.

 

Kdy se Těšínská uzavře? Jaké jsou termíny? Co bude s chodníkem? Co nejrychleji by tam měl projet vysavač, je tam spousta prachu, lidé to dýchají …

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Ve věci uzavírky a termínů opravy Vám podá informaci odbor dopravy. Ve věci úklidu sdělujeme, že tuto komunikaci má ve správě SSMSK, ta rovněž zajišťuje úklid. V souvislosti s opravou chodníku na ul. Těšínské Vám sdělujeme, že v současné době již byla zahájena oprava tohoto chodníku a je realizována prostřednictvím odboru rozvoje a investic.

Odpovídá Ing. Radim KLEIN, odbor dopravy: Rekonstrukce silnice II/470 Rychvald-Orlová je stavbou v rámci projektu „Silnice 2014 – V. etapa“ spolufinancovanou z fondu ERDF, v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Moravskoslezsko. Investorem je Moravskoslezský kraj. Stavba byla zahájena ve vhodném technologickém období od 27. dubna s předpokládaným ukončením k 26. červnu letošního roku.  Lhůta výstavby je tedy 60 kalendářních dní. Stavbu bude provádět vítězná firma STRABAG a.s. Náklady na rekonstrukci celého přibližně2,2 km dlouhého úseku silnice č. II/470 jsou ve výši 23,3 miliónů korun včetně DPH.

 

 

Investiční akce zveřejňovat dopředu v ON a na internetu (co, kdo, proč a za kolik)

Odpovídá Mgr. Nataša CIBULKOVÁ, tiskové oddělení: Pokusíme se s ostatními odbory dohodnout o vzájemné informovanosti, jejímž výsledkem by byly informace o investičních akcích města na stránkách Orlovských novin a na webových stránkách.

Škola v Zimném dole? Další osud objektu …

Odpovídá Ing. Hana JUŘICOVÁ, odbor výstavby: K budově bývalé školy v Zimném dole bylo stavebním úřadem dne 2.5.2013 vydáno stavební povolení, kterým byly povoleny stavební úpravy na bytový dům. Stavební úpravy byly zahájeny, termín dokončení 31.12.2016.

 

Lipová - nad ubytovnou Orlotech byly dříve uhelné sklady. Co bude s těmito pozemky?

Odpovídá Ing. Hana JUŘICOVÁ, odbor výstavby: Oddělení územního plánování se bohužel nepodařilo identifikovat, o kterou plochu se tazatel zajímá. Nevíme, kde na Lipové v okolí Orlotechu byly uhelné sklady. Prosíme upřesnit.

 

Centrum města se uklízí, ale na komunikaci podél Vodňory je binec, nemohlo by to město čas od času uklidit?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Pozemky podél silnice na ul. Těšínská (podél Vodňory) nejsou v majetku města Orlová. Odbor správy majetku města upozorní na tento problém majitele pozemků, kterým je Správa silnic MS kraje.

 

Autobusová zastávka u Vodňory byla pěkná, děti ji pomalovaly, byla tam i lavička. Dnes lavička zmizela, je poničená, co bude dál?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Objednávka na opravu poškozené lavičky vandaly byla předána firmě a lavička se opravuje a bude dodána v termínu do 23. dubna letošního roku.

 

V lokalitě poblíž Vodňory a v blízké ulici město neuklízí sníh, pozemek je údajně městský…

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Úklid komunikací a chodníku je na území města Orlová prováděn společností SMO, městská akciová společnost Orlová. V Operačním plánu zimní údržby je i příjezdová komunikace k rodinným domkům na ul. Těšínská a je také prováděna. Odbor správy majetku města neeviduje za minulé zimní období žádný požadavek nebo připomínku k zimní údržbě v této oblasti. 

 

Otázka chodníků v této části. Dříve tam byl chodník, dnes není, jak mají lidé chodit?

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Odbor správy majetku města ve spolupráci s odborem rozvoje a investic řešil v minulosti možnosti (rok 2006-2009) výstavbu chodníku od autobusové čekárny „U Vodňory“ směrem na hranici s městem Rychvald, ovšem při zpracování projektové dokumentace a na základě podmínek sousedních majitelů pozemků bylo zjištěno, že za daných podmínek a v daném místě nelze chodník vybudovat, na základě těchto skutečností byly projektové práce ukončeny.   

 

 Na střelnici je nelegální ubytovna, v okolí binec, rozházené odpadky, v lesíku skládka, ubytovna nemá popelnice

Odpovídá Ing. Hana JUŘICOVÁ, odbor výstavby: Stavební úřad provede na místě kontrolní prohlídku stavby, závěr učiní až poté.

 

Václavská – město slibuje opravu, stále se nic neděje, je to tankodrom…

Odpovídá Ing. Milan BILL, OSMM: Oprava nejvíce poškozených bude provedena v rámci oprav výtluků po zimě. Kompletní rekonstrukce této komunikace by měla být provedena až po rekonstrukci splaškové kanalizace, které je vedena v tělese komunikace. Dle vyjádření spol. SmVaK Ostrava, a.s. nemají v tomto roce rekonstrukci kanalizace v investičním záměru.

 

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.5.2015

Zpět na výpis