Ohlédnutí za Fórem zdravého města

Ve čtvrtek 16. dubna se v estrádním sále Domu kultury města Orlové uskutečnilo „Fórum Zdravého města“. Jednání se zúčastnilo bezmála osmdesát zájemců, mezi nimiž nechyběli občané města, radní, zastupitelé, odborníci z řad městského úřadu i podnikatelských společností, zástupci policie, školských zařízení, dětského parlamentu, mnoha jiných institucí a sdružení. Ti všichni si dali za cíl vytýčit největší problémy, které naše město trápí.

Zabývali se problémy v oblasti strategického rozvoje města, zaměstnanosti, prosperity, podnikání, prezentace města. Pozornost upřeli i do sociální oblasti, zdravého životního stylu a zdravotní oblasti, životního prostředí, dopravy, prevence kriminality a sociálně patologických jevů. Zaměřili se na volný čas a sport, kulturu, vzdělávání a v neposlední řadě na problémy mladých.

Mladí lidé přece jen vidí problémy v našem městě jiným úhlem pohledu, ale s jejich názory se většina přítomných shodla. „Za prioritu považujeme snížení kriminality ve městě formou rozšíření kamerového systému. Stejně tak zvýšení bezpečnosti v určitých částech města, kde jsou tmavá zákoutí a keře. Tady by možná stačilo doplnit osvětlení, člověk se bojí, aby na něho někdo zpoza keře nevyskočil. Je třeba řešit i psí exkrementy, a to jednak rozdáním sáčků pro psy a jednak přísným pokutováním pejskařů, kteří nebudou po svých miláčcích uklízet. Postrádáme ve městě brigády pro mladé, chybí nám tu knihkupectví, dobré papírnictví. Taky nám vadí, že stále nemáme slibované Náměstí 28. října,“ argumentovali zástupci nejmladší generace.

„V každé z projednávaných oblastí byly hlasováním vytyčeny stěžejní problémy, které budou do 14 dnů předloženy prostřednictvím ankety široké orlovské veřejnosti k vyjádření. Na základě této ankety, budou vyhodnoceny problémy, které získají nejvíce hlasů. Těmito se bude následně zabývat rada a zastupitelstvo města, budou hledány cesty a způsoby, jak je řešit,“ podotkl starosta města Ing. Tomáš Kuča.


Datum zveřejnění/aktualizace: 28.4.2015

Zpět na výpis