Zatímco volební místnosti zely prázdnotou, v kostelech bylo plno

Byl pátek 23. května. Den voleb do Evropského parlamentu. Do volebních místností jsme se vypravili krátce po 14. hodině, ale marně jsme vyhlíželi voliče. Letní počasí lákalo do přírody, a tak spousta Orlovanů sbalila rodinu a vyrazila na chatu či chalupu. A kdo nevyrazil do přírody, šel na pivo. Stačilo se projít podél restaurací s venkovním posezením. Tam se sedělo dlouho do noci.

Zatímco volební místnosti zely prázdnotou, místní kostely praskaly ve švech. Berte to s nadsázkou, ale faktem je, že zatímco v pátek v 18 hodin hlásily některé volební okrsky účast v počtu tří až dvaceti voličů, v evangelickém kostele jsme jich ve stejnou dobu napočítali rovných pětatřicet, a to bez dětí.

Celorepubliková akce Noc kostelů, do níž se zapojily i orlovské chrámy, přilákala stovky návštěvníků. Na své si přišly nejen děti. V evangelickém kostele je čekala tematická hra Haliny Szkanderové „Notičky na vandru“, která byla věnována letošnímu roku hudby. A tak děti krokovaly délku a šířku kostela, aby zjistily jeho rozměry, učily se zpívat do rytmu, poznávaly cizojazyčné písničky, snažily se zahrát na varhany komorní „a“, hledaly na dveřích písmenka… a tak bychom mohli pokračovat.  V programu nechybělo vystoupení pěveckého sboru Červánek či mladých umělců, komentovaná prohlídka kostela včetně návštěvy půdy, věže a prohlídky zvonů i hřbitova.

Eva Lesáková z Orlové-Lutyně byla na Noci kostelů poprvé, ale do samotného chrámu zavítala na koncert Věry Martinové. „Byl to obrovský zážitek. V kostele je skvělá akustika,“ podotkla. Tentokrát s sebou přivedla i kamarádky Jarku Rozbrojovou a Věru Kalinovou. Na otázku, zda už mají odvoleno, dámy odpověděly úsměvem. Paní Věra patří k pravidelným voličkám, takže svou „povinnost“ měla za sebou. Paní Jarka prohlásila, že nejspíš nepůjde a paní Eva své rozhodnutí volit či nevolit ponechala na sobotní ráno.     

Dveře veřejnosti otevřel i římsko-katolický kostel. Domnívali jsme se, že když jdou lidé do kostela a parkují na Starém náměstí, tak si odskočí odvolit do volební místnosti na tamní radnici. Bohužel. Do kostela přijížděli lidé z širokého okolí a volební komise voliče vyhlížela nedočkavě.  S nadšením přivítala Milana Zielinu z evangelického kostela, který i přes organizátorské povinnosti na Noci kostelů, zavítal k volbám. „Volby do Evropského parlamentu považuji za důležité, i když je pravda, že příliš informací o jeho fungování nemáme. Dozvěděl jsem se však, že ze 70 procent ovlivňují legislativu v naší zemi, a to je také důvod, proč bych je nepodceňoval,“ zdůraznil Zielina.  Odvolil a spěchal za svými povinnostmi.

Z prázdné volební místnosti, nepočítaje členy okrskové volební komise, jsme si to zamířili do katolického kostela.  Komentovanou prohlídkou provázel tamní návštěvníky Vladimír Markl. Lidé si se zájmem prohlíželi oltář i malby, mnozí si to zamířili i na kůr a do věže. Večer je čekal „Zasněžený příběh“. Přesněji – divadelní vystoupení Spolku sv. Anežky České a varhanní nocturno pátera Marcela Puváka.

Táňa Chmielová ze sociálního zařízení Benjamín zavítala do kostela i s dcerou. „Vloni jsme byly na Noci kostelů v Petřvaldě, letos jsme se rozhodly navštívit orlovské chrámy. Nalákala nás prohlídka běžně nepřístupných prostor,“ přiznala a dodala „Je příjemné se alespoň na chvíli v dnešní uspěchané době zastavit…“

Jen evangelickým kostelem prošlo v pátek večer 250 až 270 lidí. Další stovky zavítaly do již zmíněného katolického kostela a Husova domu. K volebním urnám přišlo v Orlové po oba dny 2577 voličů, což  představuje 10,07 % voličů.


Datum zveřejnění/aktualizace: 7.6.2014

Zpět na výpis