Informace o prodeji náplní (e-liquidů) do elektronických cigaret

Živnostenský úřad Orlová upozorňuje prodejce elektronických cigaret a e-liquidů, že v případě prodeje e-liquidů obsahujících chemickou směs s nikotinem, která vykazuje nebezpečnou vlastnost, pro niž je klasifikována jako toxická (nad 1% hmotnostní), lze tyto náplně prodávat pouze v rámci oprávnění k provozování živnosti vázané „Výroba nebezpečných chemických látek a nebezpečných chemických směsí a prodej chemických látek a chemických směsí klasifikovaných jako toxické a vysoce toxické“, nikoliv v rámci volné živnosti "Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“, oboru činnosti „Velkoobchod a maloobchod“.

Náplně, ať již prodávané samostatně nebo jako součást elektronické cigarety, musí být řádně označeny v souladu s chemických zákonem, tzn. výstražnými symboly,  příslušnými R-větami, S-větami apod. K náplním, které jsou klasifikovány jako nebezpečné, je prodejce povinen předložit k nahlédnutí i tzv. bezpečnostní list.

V rámci živnosti volné „Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“ lze prodávat pouze e-liquidy bez obsahu nikotinu, příp. s nízkým obsahem nikotinu (pod 1% hmotnostní) a to buď samostatně nebo v setu jako součást elektronické cigarety, kdy jsou klasifikovány jako zdraví škodlivé.

Pokud by prodejce náplně s obsahem nikotinu nad 1% hmotnostní nabízel k prodeji v rámci živnosti volné „Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“, dopouštěl by se neoprávněného podnikání.


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.2.2013

Zpět na výpis