Recept na dlouholeté manželství? Vzájemná úcta a tolerance!

 Erna a Rudolf  HECZKOVI oslavili v sobotu 2. února svou zlatou svatbu. Stalo se tak přesně po padesáti letech, kdy 2. února 1963 po zralém uvážení vstoupili do svazku manželského.

 „Seznámili jsme se 21. ledna roku 1961 na bále v restauraci v Zimném dole,“ vzpomíná osmašedesátiletá Erna a její manžel, o deset let starší Rudolf, dodává: „Hned mi padla do oka.“

 V průběhu těch padesáti let společného života se stali manželé Heczkovi rodiči i prarodiči a za sebou nechali i kus poctivé práce. „Maminka po celý život pracovala jako zdravotní sestra, což s sebou přinášelo i služby o víkendech a svátcích. Přesto považovala svou práci za koníčka a nikdy neošidila ani svou roli manželky a maminky,“ popisuje dcera Jana Trubáková, který na zlatou svatbu svých rodičů přijela až Blanenska. „Maminka je úžasný člověk – taktní, tolerantní a moc hodná. Řekla bych, že je to nejhodnější člověk na světě,“ podotýká Jana.

 Rudolf Heczko se vyučil ve Vsetíně a do prvního zaměstnání nastoupil v rožnovské Tesle. Po dvouleté vojenské službě se odstěhoval do Ostravy, kde pracoval v Dopravních stavbách. Většinu života však pracoval jako důlní mechanik. „Opravoval důlní kombajny a jeho práce ve vertikálních slojích nebyla lehká. Z práce jezdil na motocyklu Jawa Pionýr a my s bratrem jsme vždycky čekali, kdy podle zvuku ho uslyšíme se vracet domů,“ vzpomíná dcera.

 Oba manželé žijí v rodinném domku, který společně se svými rodiči postavili, a ve kterém vychovali dceru i syna. Odchodem do důchodu získali i více času na své koníčky. „Maminka je velmi kreativní a tvořivá. Neví co je nuda, miluje ruční práce. Nedávno dokonce absolvovala kurz paličkování. Krásně maluje, vytváří různé papírové ozdoby a má velkou zálibu ve vaření a pečení. Ráda zkouší nové recepty a je opravdovou kulinářskou mistryní,“ prozrazuje Jana. Pana Rudolfa rodina vnímá jako velmi šikovného a technicky zaměřeného člověka. „Umí postavit zeď, smontovat nábytek, opravit auto, ale mezi koníčky patří i četba, zejména krásné literatury a cestopisů. V poslední době si oblíbil sudoku a obstojně surfuje i po internetu,“ konstatuje Jana.

 Zlatá svatba je opravdovou událostí. Poděkovat rodičům za vychování, za krásné dětství a lásku přišla dcera Jana i syn Milan s rodinami. Manželé Heczkovi se už totiž radují z vnoučat Kamily, Evy, Hany, Milana a pravnuka Patrika. „Kráčet bok po boku celých padesát let, vychovávat děti a překonávat překážky života, to chce někdy hodně úsilí a tolerance,“ podotýká místostarosta Miroslav Koláček, pod jehož taktovkou se tento slavnostní obřad uskutečnil.

 A jaký je recept na takovéto dlouholeté manželství? „Vzájemná úcta a tolerance,“ zdůrazňuje paní Erna a pan Rudolf dodává: „Člověk si musí jeden druhého vážit, bez toho by to nešlo.“

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.2.2013

Zpět na výpis