Univerzita třetího věku (U3V) již pátým rokem v Orlové

Obchodní akademie Orlová spolupracuje v rámci celoživotního vzdělávání s VŠB-TU Ostrava při výuce seniorů v Univerzitě třetího věku. Běžná výuka probíhá na Ekonomické fakultě VŠB-TU v centru Ostravy, výuka předmětu „Práce na počítačích“ pro občany z Orlové a okolí probíhá v Komunitním centru Obchodní akademie Orlová.

 

Jsme rádi, že jsme jako škola dostali důvěru vedení ekonomické fakulty a mohli tak již pro 37 seniorů z Orlové a okolí připravit prezenční setkání v rámci výuky PC v naší škole. Dali jsme seniorům další příležitost k jejich vzdělávání v takových oblastech, které jim mohou zlehčit život. Pomocí informačních technologií zvládají například nákup zboží po internetu, napsat dopis, seznámí se s výhodami mobilních telefonů a dokáží si vybrat nejvhodnějšího operátora anebo vyhledají rady na internetu. Všechny tyto postupy jim šetří  čas, peníze a dodávají také sebedůvěru, že tu nejsou na obtíž a že dokáží "jít s dobou" svých vnuků a rozumět si s nimi. Opravdu méně často teď od nich mohou slýchat: "Ale babi, tomu ty přece nerozumíš!"

 

A jaké je tedy poslání Univerzity třetího věku? Vytvořit prostor pro zájmové vzdělávání seniorů v souladu s konceptem celoživotního učení. Univerzita třetího věku je určena pro ty, kteří dobrovolně chtějí rozvíjet svou osobnost, jsou otevření novým informacím, moderním a třeba odlišným názorům a projevům, nutí je dále přemýšlet a zaujímat k problémům a společenským jevům osobní stanoviska.

 

Studium neposkytuje vysokoškolské vzdělání ani žádnou kvalifikaci. Posluchačem se může stát každý občan ve věku nad 55 let, který má nejméně středoškolské vzdělání a ztotožňuje se s programem a posláním Univerzity třetího věku. Po ukončení studia získají absolventi "Osvědčení o absolvování studia na Univerzitě 3. věku“, které jim je předáno v rámci slavnostní promoce. K dnešnímu dni již bylo takto předáno zhruba 300 osvědčení. Máte-li zájem se i v pokročilém věku vzdělávat, inspirujte se snímky z letošní slavnostní imatrikulace a navštivte stránky http://www.ekf.vsb.cz/u3v nebo obaka-orlova.cz.

 

Ing. Miroslava Šromková


Datum zveřejnění/aktualizace: 7.10.2011

Zpět na výpis