MŠ Kosmonautů - „Jak se žilo dříve, jak se žije dnes, aneb vrátili jsme se v čase“

 

Dne 5.5.2023 jely děti z mateřské školy Orlík na tematický výlet v rámci projektu pod názvem: „Jak se žilo dříve, jak se žije dnes, aneb vrátili jsme se v čase“. Projektový den do Rožnova pod Radhoštěm byl hrazen z dotačního programu: „Inovativní vzdělávání Jana Amose Komenského 2022 - 2024.“

Děti se seznamovaly již během týdne s obrazovým materiálem, encyklopediemi a knihami, kde se předem dozvěděly něco o dřevěných vesničkách, lidové tvořivosti, zvycích, tradicích
a zejména řemeslech, které patřily ke každodenním lidským činnostem. Během cesty děti vyzvídaly a kladly otázky, co zajímavého je čeká.

Po příjezdu do Mlýnské doliny nás přivítali milí a usměvaví průvodci, kteří se po celou dobu výletu dětem i pedagogickým pracovnicím věnovali.

Děti zhlédly: Mlýnici s mlynářem, lisovnu a výrobu olejů, kovárnu, vodní pilu, a to vše s přímými ukázkami a výklady, které byly přizpůsobeny dětem v mateřské škole. Spousty těchto činností si společně mohly i vyzkoušet.

Poté jsme se přemístili do budovy muzea, kde jsme měli možnost objevit a seznámit se s posloupností celého života lidí z malých městeček a vesnic Beskydska. Dávné doby nám přiblížily odívání, materiály, látky, kroje a celkový vzhled oblékání v průběhu celého života, jak při zábavě, tak i při práci.

Konec výletu byl završen ve Skanzenu, kde se děti občerstvily a zakoupily drobné upomínkové předměty.

Unaveni, ale spokojeni, plni dojmů jsme se vrátili do svých domovů.

Tímto bychom chtěli mockrát poděkovat všem zaměstnancům celého Skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, za jejich vstřícnost a laskavý přístup k nám všem.

Kolektiv MŠ Orlík


Datum zveřejnění/aktualizace: 15.5.2023

Zpět na výpis