Podpořené projekty Nadací OKD v ZŠ Jarní

V březnu 2022 byly Nadací OKD podpořeny dva projekty naší základní školy, a to projekt s názvem “Divadlo dětem“ a “Šikovné ruce“.

Těmito projekty jsme získali z Nadace OKD celkovou částku 80.000 Kč. Nadaci OKD za finanční příspěvek velmi děkujeme. Peníze využijeme v rámci projektu Divadlo dětem na realizaci divadelních inscenací v naší škole a nákup výtvarných a kreativních potřeb. V rámci projektu Šikovné ruce  bude financován nákup keramické pece, keramické hlíny a potřebných pomůcek ke tvoření.

Do těchto projektů budou v plné míře zapojeni především žáci se speciálními vzdělávacími potřebami, kteří se vzdělávají v naší škole. Cílem projektu Divadlo dětem je především podpora tvořivého myšlení, rozvoj imaginace a koncentrace, zvýšení sociální interakce a kladné působení na rozvoj celkové osobnosti žáků a zlepšení jejich celkové kvality života. Dramaterapie zahrnující terapii loutkou, dramadílny a divadelní představení je jednou z možností, jak prožitkovou formou kultivovat osobnost dítěte a působit na něj formou terapie. Učit děti empatii, spolupráci, úctě, ale i vychutnat si kouzlo okamžiku. Kreativní a výtvarný materiál využijeme v rámci arteterapie, kterou se budeme snažit zmírnit psychické poruchy, učit manuální zručnosti, režimu a celkovému rozvoji kreativity dětí.

Projektem Šikovné ruce bychom chtěli prostřednictvím práce s keramickou hlínou rozvíjet u dětí  trpělivost a manuální zručnost. Práce s hlínou je pro děti obohacující, žáci se naučí soustředit na činnost a její dokončení, spolupráci s ostatními a prostřednictvím hotového výrobku budou nejen prožívat radost ze zvládnutého, ale uvědomí si kolik úsilí a času stálo jeho vytvoření.

Realizaci těchto projektů zahájíme již v tomto školním roce.

Mgr. Monika Chvějová


Datum zveřejnění/aktualizace: 20.4.2022

Zpět na výpis