Projektový den MŠ K. Dvořáčka na Základní umělecké škole J. R. Míši v Orlové

 

 

V rámci projektové dne ve výuce (Šablony III. – projekt MŠMT a EU) jsme se domluvili se ZUŠ Orlová na vytvoření projektového dne na míru, který dostal název Hudební pokojíček aneb Jak mohou hudební nástroje brebentit.
Děti se na tento den moc těšily. Za přítomnosti svých učitelek byly provedeny „tvořivým zážitkem“. Prostřednictvím krátkých ukázek jim byly představeny hudební nástroje, na které si mohly zahrát (trubka, klarinet, saxofon, flétna, příčná flétna, pikola, bicí, kytara, kontrabas, klavír a jiné). Dětem přinesly možnost vstoupit do tvůrčího procesu a okusily sdílení malých hudebních prvotin proložených hrou na nástroj a zpěvem. Skrze písničky a hry na Orffovy nástroje si vyzkoušely „hru na tělo“, co by elementární prostředek vzájemné souhry, ale také individuálního zapojení do práce skupiny.
Děti poznávaly písničky z pohádek např. Králíci z klobouku, Maková panenka, Tři oříšky pro Popelku a jiné. Celý projekt formoval základní hudební dovednosti sluchové, rytmické, pěvecké, hudebně-pohybové, obraznost a invenci, ale současně také řád, respekt a potřebu sdílení.
Celý projekt přiblížil dětem svět známých i méně známých hudebních nástrojů a hravou formou rozvinul jejich znalosti i počínající hudební dovednosti.

Poděkování vedení ZUŠ Orlová a lektorkám Miroslavě Repperové a Evě Kočí, které projekt připravily a také všem účastníkům, kteří si na naše děti udělali čas. Moc děkujeme a všem ostatním mateřským školám moc doporučujeme.

Mgr. Jana Valošková


Datum zveřejnění/aktualizace: 4.4.2022

Zpět na výpis