MŠ Husova 1211 - Návrat k tradicím

 Je známá pranostika „březen, za kamna vlezem“. Víte, že březen je také měsícem knihy?  První kamarádkou většiny dětí je právě kniha. Od leporel, přes obrázkové knihy, pohádky, příběhy s dětskými hrdiny až po encyklopedie a naučné knihy se naši nejmenší seznamují se světem. Moderní doba s sebou přináší různé formy vzdělávání. Do popředí se dostávají IT technologie a na knihu se zapomíná.

V MŠ v Orlové Městě věnujeme jedno z březnových témat právě knize. Děti si přinášejí knihy, ve kterých si “čtou“doma a seznamují kamarády s jejich obsahem.  Založí si vlastní malou knihovnu, do které vkládají knihy podle žánru. Je samozřejmostí, že každá MŠ má svou dětskou knihovnu, ale vlastní knihou se děti rády chlubí a učitelkám výběr knihy mnohé o dítěti napoví. Prožitkovým učením se děti seznámí s jednoduchou výrobou ručního papíru a postupem vzniku knihy, některými autory a ilustrátory. To je nám průpravou k návštěvě Městské knihovny v Orlové.

Po nucené pauze jsme opět navázaly na naši tradici a umožnily předškolákům seznámit se s místem a prostředím skutečné knihovny v Orlové. Plné regály různobarevných titulů, pečlivě seřazené podle autorů, milé povídání s paní knihovnicí a hlavně možnost nahlédnout do neznámých knih probudilo dětskou zvídavost a zájem o nové poznatky. Velké pozornosti se těšily tzv.“ živé knihy“. Že nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Navštivte dětské oddělení naší knihovny v Orlové a věřím, že budete stejně jako předškoláci z MŠ Husova mile překvapeni.

                                                                                             Jarmila Málková MŠ Husova


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.3.2022

Zpět na výpis