ZŠ Ke Studánce 1050 - Výprava našich šesťáků do světa techniky

 

Malý svět techniky U6 v Dolní oblasti Vítkovice nabízí jedinečnou, netradiční a originální výstavu technických vynálezů- Sem se ve středu 16. března vypravili naši žáci 6. tříd a jejich třídní učitelé.

Po zhlédnutí úvodního videa jsme se vydali k první expozici, kde si žáci vyzkoušeli běhat jako křeček v kole. Měli možnost přiložit uhlí do kotle, tkát na tkalcovském stavu, viděli, jak vypadají vlákna pod mikroskopem. Zkoušeli zahřát vysokou pec či ovládat výhybky vlaku. Zjistili, kde všude se využívá ocel.

Pod dohledem místních animátorů použili soustruh, vykrajovali tvary z polystyrenu nebo si vyrazili své jméno do plechové destičky. S pomocí páky nebo kladek zvedali svoji vlastní hmotnost. Sami si šlapáním na kole vyrobili elektřinu, kterou rozehráli rádio. Mohli se posadit a vyzkoušet na vlastní kůži opravdové automobily, motorky, autobus, parní lokomotivu, nepřehlédnutelnou ponorku Nautilus či vesmírný modul Sojuz. Na simulátorech rozjeli automobil nebo letěli letadlem.

Někteří odvážlivci se vydali zhlédnout celou expozici z vyhlídkové věže, z níž se zdály obrovské kolosy umístěné v expozici maličké. 

Po průchodu barevného spektra nás čekal závěr prohlídky, který patřil historickým počítačům, psacím strojům či kalkulačkám a vynálezům z oblasti akustiky a vlnění.

Díky interaktivním exponátům zažily děti vědu a techniku na vlastní kůži.

Celá exkurze, náklady na dopravu a vstupné, byla financována z projektu MAP II – ORP Orlová a částečně Nadačním fondem naší školy.

 

Akce byla zajištěna v rámci projektu MAPII-ORP Orlová, CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009482

 

Za třídní učitele Mgr. Martina Šostoková


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.3.2022

Zpět na výpis