Šesťáci ze ZŠ Mládí na exkurzi

Naši šesťáci jeli v pátek 3. prosince do MALÉHO SVĚTA TECHNIKY U6  na exkurzi. Cílem bylo poznat okolí našeho města a blíže se seznámit s jednoduchými stroji a párou. Pokud si někdo náhodou myslel, že si pouze něco poslechne, velmi se spletl. Kromě prolínání do různých předmětů, ať už to byl český jazyk a francouzský spisovatel Jules Verne, který se narodil stejně, jako vznikl průmyslový areál Dolních Vítkovic, ale i do fyziky, chemie, přírodopisu, matematiky, dějepisu, zeměpisu či tělocviku. Zkrátka souvislosti nalezneme všude.

Teoretická část byla zajímavá, avšak možnost vyzkoušet si například obrábění dřeva, kladkostroj, páku, parní stroj, hnací kolo, podívat se do ponorky, sednout si za volant aut z osmdesátých let minulého století, projet se na kole, vyrábět u toho energii, soutěžit se spolužáky a mnoho dalších aktivit, bylo prostě úžasné.

S ukončením těžby černého uhlí a výroby surového železa vznikla v Dolních Vítkovicích tato jedinečná kulturní oblast v našem Moravskoslezském kraji, kterou můžeme navštěvovat a právem být na ni hrdi. Myslím, že dotazy typu, kdy zase pojedeme do „ušestky“ o tom jen svědčí.

Mgr. Renáta Bruštíková, třídní učitelka

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.12.2021

Zpět na výpis