Turecká studentka v ZŠ Školní

Na přelomu zimy jara, kdy už se distanční výuka ve školách zdála téměř nekonečná všem učitelům, žákům, i jejich rodičům, tehdy vyučující hledali všemožné způsoby, jak online výuku zpestřit.

Přesně v té době se naše škola zapojila do projektu Erasmus in Schools, který byl akcí dobrovolníků Vysoké školy ekonomické v Praze a byl primárně určen středním školám. Cílem projektu bylo zapojit i české žáky do komunikace se zahraničním studentem v některém ze světových jazyků. Rozhodli jsme se zkusit štěstí a spojit se s některým ze 150 studentů z více než desítky zemí světa.

Na konci dubna jsme se dočkali a ozvala se nám studentka architektury z Turecka, jménem Sila. Vzhledem k tomu, že v té době probíhalo její zkouškové období na VŠ a naší škole pomalu začínala rotační výuka, nebylo úplně snadné se v online režimu sjednotit. Na počátku jsme chtěli alespoň dvě hodiny do každé deváté třídy.

Bohužel, vzhledem k vládním opatřením toto už nebylo možné, ale i přesto alespoň dvě skupiny našich deváťáků měly možnost strávit online hodinu se zahraniční studentkou. Děti se seznámily s cizí kulturou a dozvěděly se něco málo o Turecku a jeho krásách. Žáci také poznali, jak dobře rozumí anglicky a zda jsou schopni v cizím jazyce konverzovat a reagovat.

Jsme rádi, že nyní už máme všechny žáky ve škole každý den, i tak jsme vděčni za podobné projekty a rozhodně se jim nebudeme vyhýbat ani v budoucnu. O tomto projektu vyšel později i článek na ČT 24 (odkaz zde:https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3229378-ceske-stredoskolaky-uci-line-zahranicni-studenti-z-nemecka-palestiny-ci-venezuely).

 

Mgr. Barbora Janitorová


Datum zveřejnění/aktualizace: 31.5.2021

Zpět na výpis