MŠ K. Dvořáčka 1228 - Distanční vyučování s využitím moderních technologií

  

Z důvodu uzavření MŠ naše školka zahájila distanční výuku, která se stala rozhodnutím MŠMT povinnou, a to i v mateřských školách pro 5 leté děti. Vybraly jsme zejména formu sociálních sítí tak, aby byly děti plně připraveny na vstup do ZŠ. Uvědomujeme si, že některé rodiny nemohou umožnit dětem přístup ke vzdělávání na internetu. Rodiče těchto dětí jsme kontaktovali a následně učivo předaly v písemné formě.

 Náplní výuky je především umožnit dítěti nadále být součástí MŠ a jejího dění. Vyučování se koná formou videí, v nichž učitelky natáčí pozdravy, vzkazy a výukové chvilky dětem. Kromě tohoto kontaktu si děti mohou plnit úkoly v přiložených pracovních listech, shlédnout odkazy k písničkám, cvičením a jiným aktivitám. Činnosti jsou zaměřeny především na praktickou stránku tak, aby děti bavily a chtěly je plnit. Rodiče nejsou limitováni časem, kdy se mají s dětmi učit a splnit úkoly. Témata jsou k mání vždy jeden celý týden.  Za celou trvající dobu distančního vzdělávání rodiče posílají zpětnou vazbu formou fotografií dětí při aktivitách, komentářů či pouze smajlíkem. Zjistili jsme, že úkoly neplní pouze děti předškolního věku ale i děti mladší. Tato zpětná reakce je nám odměnou za naši práci. I když tento kontakt nenahradí kontakt osobní, chceme tímto způsobem děti povzbudit, motivovat a vzkázat jim, že jsme stále s nimi, i když nemohou chodit do školky.

 

Distanční vyučování, předškolních dětí anglické třídy, probíhá prostřednictvím edukační platformy Seesaw. Tento program je využíván učiteli a žáky po celém světě, především v USA, kde je zapojeno v této platformě přibližně 10 000 000 uživatelů. Houpačka, což je v překladu Seesaw je symbolická a označili ji tak vývojáři platformy, aby ukazovala vyváženost spolupráce školy a rodiny ve výuce, a zároveň zábavnost celého interaktivního vzdělávání.

Aplikace se dá velmi jednoduše nahrát jak na počítač, tak na tablet nebo mobil. Každý z rodičů dostal pro své dítě svůj přístupový kód, který není označen jménem, ale je označen značkou zvířátka, a tím je zajištěna bezpečnost a ochrana osobních údajů ve smyslu GDPR.

Seesaw jsme zkušebně začali používat v průběhu roku a zapojení všech rodičů bylo pro nás příjemným překvapením. Dětem a jejich rodičům jsou tímto způsobem zasílány úkoly, náměty k plnění různých činností, výuková videa a pracovní listy. Rodiče je následně zasílají zpět a učitelka na ně reaguje a odměňuje hodnocením, namluvenými reakcemi a záplavou jedniček s hvězdičkami. Výborná je možnost aktuálních oboustranných reakcí. Spolupráce s rodinami je skvělá a děti cítí sounáležitost s MŠ i v této složité době.

Velkou výhodou je hlavně osobní přístup učitelky s každým jednotlivým dítětem, protože jiné formy sociálních sítí nenabízí rodinám úplné soukromí. Zároveň se veškeré úkoly, příspěvky a videa ukládají každému dítěti zvlášť v jejich osobních složkách a nikdo jiný do nich nemá přístup, což rodiče oceňují. Další výhodou je vlastní externí uložiště platformy, které jak učitelce, tak rodinám nezahlcuje paměť počítačů.

Tato výuková platforma je využíván většinou na základních školách, ale nutnost distančního vyučování nás přesvědčila o výhodách tohoto programu a obrovského potenciálu pro budoucnost moderního předškolního školství.

 

Mgr.Jana Valošková s učitelkami

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 15.3.2021

Zpět na výpis