MŠ Okružní 917 - Předškolní vzdělávání na dálku

Před rokem když se zavíraly poprvé základní školy, aby se eliminovalo šíření neznámého viru, nikdo nečekal, že boj s koronavirem se protáhne na celý, dlouhý rok. Již 12 měsíců jsou školáci připoutáni k počítači, tabletu, notebooku. I po roce boj s krutým virem, který si nemilosrdně vybírá svou daň, není na ústupu a vláda je nucena učinit další opatření.

Dne 1. 3. 2021 se tentokrát uzavření týkalo i všech mateřských škol. Děti byly nuceny zůstat doma se svými rodiči. Paní učitelky při příchodu do tříd nevítá dětský smích, nejsou slyšet štěbetavé hlásky děvčátek, a hurónské pokřiky chlapců.Třídy mateřských škol jsou prázdné. I když ne tak úplně. Děti sice ve školkách být nesmí, ale paní učitelky nezahálejí. Stejně tak tomu je i na mateřské škole Okružní 917, Orlová Lutyně. Paní učitelky připravují jarní výzdobu, vymýšlejí a hledají nové materiály a činnosti pro děti. Nesmíme zapomenout na naše předškolní děti, pro které je povinné předškolní vzdělávání. Co to znamená v praxi?

Ministerstvo školství vydalo doporučení, jak pracovat s dětmi, které v září nastoupí do první třídy, distančně. Znamená to, že předškolní vzdělávání je povinné a mateřská škola má ze zákona povinnost vzdělání předškolních dětí zajistit. Distanční vzdělávání předškoláků nemůže probíhat jako v základních školách. Online vzdělání ministerstvo školství příliš nedoporučuje, jak tedy zajistit plné distanční vzdělání předškoláků? Mateřská škola Okružní, by se dalo říci, pracuje v režimu offline. To znamená, že naše paní učitelky nachystají různé materiály, činnosti, pracovní listy a připravené úkoly roznášejí. Ano správně roznášejí. Tímto způsobem se dostávají blíže k dětem i rodičům. Maminek se telefonicky nebo emailem zeptají, jak se dítě má, zdali úkoly zvládne. S některými jsou spojení také přes WhatsApp, takže si s dětmi krátce popovídají.  Právě rodiče jsou důležitým článkem vzdělávání na dálku. Bez pomoci rodičů to v tuto chvíli ani nejde. Někteří rodiče se k distanční výuce v mateřských školách staví kladně a oceňují snahu paní učitelek, pro jiné rodiče je tato výuka zátěží. Není se co divit, život se nám ze dne na den změnil a my musíme přijímat stále nová opatření.

Nicméně bychom neměli zapomínat na jedno, ať je jakkoli pro nás epidemická situace stresující a unavující, stále jde o vzdělávání našich dětí. Proto zatněme zuby a přežijme tuto zvláštní dobu a žijme v naději, že se vše dostane zpět do starých kolejí.

Mateřská škola Orlová Okružní 917                                                         Bc. Lucie Franková, učitelka

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.3.2021

Zpět na výpis