Jak mluvit s dětmi o koronaviru? Pomůže příručka i komiks!

Zdroj: http://www.msmt.cz/jak-mluvit-s-detmi-o-koronaviru-pomuze-prirucka-i-komiks

Komiks korona2
Současná pandemie koronaviru se dotýká i dětí, které často nerozumí tomu, proč nesmí do školy nebo navštěvovat své babičky a kamarády. Speciálně pro naše české prostředí vznikla příručka "Koroňák není kamarád!", která pomůže dospělým toto téma s dětmi lépe komunikovat.    

Cílem příručky je děti informovat, upevnit jejich žádoucí chování a emočně je podpořit ve vztahu ke koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc Covid-19. Příručka "Koroňák není kamarád" byla adaptována s ohledem na potřeby dětí zejména okolo 8-12 let, využitelná je však i pro mladší děti či dospívající. Dětem i dospělým může sloužit k zamyšlení nad jejich emocemi, otázkami, odolností i zdroji ke zvládání zátěže, které máme v sobě či okolí.

První část příručky je zaměřena na informace a sebe-edukaci dítěte. Druhá část se zaměřuje na emoce dítěte, jeho zdroje a zvládání stresu. S materiálem je vhodné, aby dospělý pracoval spolu s dítětem, byl mu k dispozici pro zodpovězení otázek, reagoval na jeho nejistoty, strach či další emoce a posílil jeho dobré způsoby zvládání, podpořil v něm potřebu sounáležitosti, aktivity a pomoci druhým.

Příručka v pdf je k dispozici zde: Koroňák není kamarád
Verze příručky pro tisk zde: Koroňák není kamarád - tisk

Návod, jak příručku používat, lze stáhnout zde: Návod k příručce
Verzi návodu pro tisk zde: Návod k příručce - tisk

Komiks pro děti, který může pomoci náročné téma nenásilnou formou otevřít a vysvětlit, je ke stažení zde: Koroňák - komiks


Další materiály
k tématu COVID-19 najdete na www.mvcr.cz/koronavirus
Specificky k dětem: https://www.mvcr.cz/clanek/materialy-a-odkazy-pro-praci-s-detmi.aspx

 

Datum zveřejnění/aktualizace: 31.3.2020

Zpět na výpis