UZAVŘENÁ ŠKOLA a co dál?

Informujeme Vás o tom, jak mohou postupovat zákonní zástupci dětí do 10 let věku. Doporučujeme zákonným zástupcům, aby sledovali webové stránky škol. 

Zdroj: seznam.cz

„Možnost vzít si ošetřovné bezesporu existuje, protože je to mimořádné opatření na základě zákona,” doplnil následně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Vzhledem k tomu, že jsme z toho vyňali mateřské školy, věřím, že těch případů bude poměrně málo,” dodal s poukazem na první dva ročníky základní školy, které navštěvují nejmladší děti.

 Ošetřovné lze čerpat devět dní a představuje 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Dítě do 10 let a 60 procent platu

Je to stejný model jako při návratech českých občanů z Itálie od půlnoci z pátku na sobotu. Ačkoliv drtivá většina z nich nemá žádné příznaky, praktičtí lékaři jim přesto vypisují elektronickou neschopenku, a oni tak zůstanou 14 dní v karanténě. Stejně tak toto mimořádné opatření ponechává školou povinné děti na starost rodičům, i když nejsou nemocné.

 

„Do tohoto režimu se dostanete, pokud potřebujete pečovat o dítě. Podmínkou je, že dítě musí být mladší 10 let a bydlí s vámi v jedné domácnosti nebo jste jeho rodič,“ vysvětluje právník Tomáš Procházka.

 

Takový zaměstnanec pak nebude pobírat nemocenskou, ale ošetřovné, a to ve výši 60 procent svého platu.

„Je to dávka z nemocenského pojištění. Když se do tohoto režimu dostanete, přestáváte chodit do práce, avšak neberete nemocenskou, ale ošetřovné. Prvních 14 dní ho neplatí zaměstnavatel, ale stát,“ dodává Procházka.

Pokud se škola uzavře, vydává žádost o ošetřovné pro rodiče škola. Takový zaměstnanec ho pak neprodleně předá svému zaměstnavateli. Školy ale zatím nevědí, jestli se tato povinnost na ně vztahuje, když byly uzavřeny centrálním rozhodnutím vlády.

„Zatím k tomu nemáme žádné informace. Podle mě by to ale v této situaci možná nebylo nutné,“ říká prezident Asociace ředitelů základní škol Michal Černý.

Ale ministryně práce Jana Maláčová na sociálních sítích uvedla, že potvrzení skutečně budou vydávat školy.


 


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.3.2020

Zpět na výpis