Na ZŠ K. Dvořáčka vzniklo „MRAVENIŠTĚ"

Na ZŠ K. Dvořáčka vzniklo „MRAVENIŠTĚ“

Letošní rok ve školní družině je motivován Knížkou Ferdy Mravence z pera pana spisovatele Ondřeje Sekory.

První oddělení školní družiny se rozhodlo být mravenečky pro letošní rok trochu více a postavit si vlastní mraveniště.

Činnost nám zabrala týden, kdy jsme si připravovali, tak jako mravenci, postupně veškerý materiál pro stavbu. Shlédli jsme několik videí o tom, jak takové mraveniště vypadá, jaké v něm jsou chodbičky a co mohou ukrývat. Seznámili jsme se s několika druhy mravenců a pokoušeli je kreslit a napodobit. Sledovali, jaké mají rozdělení činností.

Samotné mraveniště jsme si pak připravili z nabarvených ruliček toaletního papíru a papírových ubrousků, které měly znázorňovat jednotlivé jehličí, kterým bývá mraveniště pokryto podobně jako kamínky a listy.

Každé dítě si pak vytvořilo svého vlastního mravenečka, někteří zvládli i dva nebo tři. Na ty jsme použili také papírový materiál odpadového charakteru, jednalo se o plata na vejce. Ty jsme nastříhali na kousky pro tři vajíčka. Natřeli je na černou a hnědočervenou barvu, dle výběru dětí, pomocí špejlí jsme vytvořili nožičky a tykadla nám vytvořili plyšové drátky různých barev.

Když všechny části mraveniště zaschly, dali jsme se do sestavení mraveniště. Pomocí tavné pistole a lepidla jsme sestavili mraveniště, na které jsme posadili nějaké mravence a dokonce dvě královny, mravence, na které jsme nalepili bílá křídla. Další královna pak na mraveniště pomyslně útočí se svými vojáky z povzdálí.

Mraveniště nám zdobí parapet, a protože se nám povedlo posbírat slušné množství přírodnin jako kaštany, žaludy, jeřabiny a šípky, rozhodli jsme se našim papírovým mravenečkům postavit v nejbližší době tzv. spižírnu na zimu.

Bc. T. Strumínská


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.11.2019

Zpět na výpis