Den bílé hole na Mládí

Den bílé hole na Mládí

                Ve středu 15. 10. se celosvětově slaví Mezinárodní den bílé hole, který byl poprvé vyhlášen v roce 1964 v USA s cílem přiblížit život a svět nevidomých a slabozrakých široké veřejnosti. K oslavě tohoto dne jsme se přidali na ZŠ Mládí proto, že jsme chtěli přiblížit svět nevidomých dětem, a také proto, že každoročně aktivně podporujeme pořádání Sbírky pro Světlušku u nás ve škole.

Žáci si mohli vyzkoušet, jaké to je pracovat a dělat zdánlivě jednoduché aktivity, když ztratí oporu zraku, a zároveň se učili, jak nejlépe při těchto aktivitách pomoci nevidomým – orientovat se v prostoru, zdolávat překážky na cestě, poznávat své kamarády hmatem, poznávat a používat předměty každodenní potřeby, kreslit a psát, … . Mnozí zjistili, že jen přejít ve své důvěrně známé třídě od lavice ke dveřím a zpět, není až tak jednoduché, po napsání svého jména byli překvapeni, jak jim písmenka různě skáčou a nedrží svůj tvar, nakreslení i jednoduchého sluníčka může být docela problém, a že překonání překážky zvládnou opravdu jen s pomocí další osoby. Pomáhající také přišli na to, že se musí pořádně soustředit, aby jejich instrukce byly jasné, přesné, a že ukazováním rukama si moc nepomůžou.

Všichni pak uznali, že je opravdu nutné o svůj zrak pečovat, protože by o něj nikdo přijít nechtěl, a že nosit brýle není až taková otrava, když přes ně svět vidí ostřeji.

Mgr. Terezie Dörrerová

ZŠ Mládí Orlová



Připojené dokumenty:

Dokument ke stažení JPG [1.0MB]

Datum zveřejnění/aktualizace: 21.10.2019

Zpět na výpis