MŠ Ke Studánce - Princ Bajaja aneb Jak se žilo ve středověku

V krásných „kulisách“ zámku Hradec nad Moravicí mělo  možnost našich 50 dětí vstoupit  přímo do historie. Pomocí didaktické pohádky „Princ Bajaja“, která se odehrávala přímo na nádvoří zámku pod širým nebem, se mohly děti seznámit s tím, jak se žilo ve středověku na hradě i v podhradí.  Mohly vidět v ději pohádky, jak se princ obléká do rytířské zbroje na boj proti drakovi, skutečnou jízdu prince na koni. Dozvěděly se, jak se o koně stará, jak se oblékal král nebo princezna. Celou pohádkou nás provázel veselý šašek.

Po zhlédnutí pohádky se měly možnost děti seznámit s různými středověkými řemesly. Vyzkoušely si, jak se češe len, jak se pralo na valše. Mohly si zkusit, jak je na hlavě těžká helma zbrojnoše. Zároveň, se také dozvěděly něco o životě hospodářských zvířat, které si i prohlédly v ohradách, například ovečky, kozy a koně.

Své dovednosti si mohly děti vyzkoušet na různých stanovištích. Bylo to například metání koulí zmenšeným katapultem na cíl, házení věnečku na tyč, chůze na chůdách, stavba středověkého města z dřevěných pomůcek, a jiné.

 

Ludmila Gavlovská, uč. MŠ Ke Studánce 1033, Orlová-Lutyně

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 28.6.2019

Zpět na výpis