MŠ K. Dvořáčka - HURÁ, LYŽOVÁNÍ NA BÍLÉ

Již podruhé v tomto školním roce 2018/2019 měly děti naší mateřské školy možnost zúčastnit se týdenního ozdravného pobytu, tentokrát lyžařského výcviku na Bílé. Pobyt se uskutečnil v období od 4. 2. – 8. 2.2019 a byl realizován také díky finanční spoluúčasti Státního fondu životního prostředí České republiky, podporované aktivity 6.1 F Národní sítě EVVO – podpora denních a pobytových výukových programů a školení, pod názvem projektu MŠ „Skřítek Vítek na toulkách lesem“. Asi nikdo nepochybuje o tom, jak významný je pobyt dětí na čerstvém vzduchu. Nejen otužuje, ale i zlepšuje imunitní systém.

Děti i paní učitelky se na zimní ozdravný pobyt na Bílé moc těšili, protože se nadýcháme čerstvého, čistého vzduchu, protáhneme tělíčka, prožijeme mnohá dětská dobrodružství, a to hlavní, že se naučíme lyžovat.

Hned po příjezdu nás očekávali zkušení a milí instruktoři, kteří se dětem každé dopoledne věnovali a trpělivě je učili lyžovat. Podmínky byly úžasné, protože napadalo hodně sněhu a dětem šlo lyžování den ode dne lépe a lépe. Své lyžařské umění měly, děti, možnost předvést na závěr týdne, kdy proběhly závody, na které se mohli přijet podívat i rodiče.  Jedna skupinka dětí – začátečníků měla za úkol sjíždět mírný svah, a druhá skupinka dětí – pokročilých, závodily ve slalomu na prudším svahu. Všichni malí lyžaři se moc snažili, svahy sjeli bez pádů, a proto byli odměněni medailí a diplomem.

Po malém odpočinku na pokojích, který následoval po dobrém obědě, jsme se těšili, na odpolední pobyt v zasněžené přírodě. Před chatou na nás čekali instruktoři z agentury „Rozchodník“ - Tomáš a Eliška, kteří pro nás měli každý den připravený zajímavý environmentální program pod názvem Co se děje v lese. Instruktoři se nám věnovali každé odpoledne. Procházky lesem, kde jsme si povídali o přírodě, jak a proč ji musíme chránit, se propojovaly s bobováním a různými hrátkami ve sněhu. Moc se nám líbila procházka do obory, kde jsme viděli plno zvířátek. V rámci autorských programů agentury Rozchodník se děti seznámili s lesem jako takovým, jeho významem při ochraně ovzduší, lesními patry, rostlinami, živočichy a dověděly se také o blízkém chráněném území a důvodech jeho ochrany. Pomocí hmatu děti poznávali např. šípky, žaludy, parůžek, okus šišky, kůru, sušené květy bezu apod. (v klubovně). Ve sněhu pak poznávali stopy zvířat. Dověděly se také o důležitosti včel při opylování a spoustu dalších zajímavostí.

Děti měly radost i z bazénu a vířivky, kde jsme se pořádně vyřádily.

Na závěrečný večer jsme si udělali diskotéku, kde děti tancovaly v pyžamech.

Děti, po celý týden, dodržovaly pitný režim a měly pestré a dobré jídlo, včetně ovoce.

Všichni se už teď těšíme na další ozdravný pobyt v přírodě, protože je velkým přínosem v navazování úzkých vztahů dětí, upevnění vzniklých přátelství, jak mezi dětmi samotnými, tak mezi dětmi a učitelkami.             

Děti si domů přivezly nejen diplomy a medaile, ale také pytel dojmů a pěkných vzpomínek.

 

Zpracovala: Bc. Petra Fragsteinová

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 7.3.2019

Zpět na výpis