MŠ K. Dvořáčka na ozdravném pobytu na horách

Tak jako loni, i letos jsme se s naší školkou zúčastnili ozdravného pobytu v přírodě. Tentokrát to bylo v krásném prostředí Jeseníků na rekreačním středisku Orientka agentury STAN ve Staré Vsi u Rýmařova. Vedení MŠ získalo dotaci ze Státního fondu životního prostředí ČR pro děti ze znečištěného ovzduší, do kterého Orlová patří a díky tomu se pobytu na horách mohli zúčastnit i děti, jejichž rodiče by na podobný výjezd neměly dostatek financí.  Vybrali jsme měsíc říjen, aby si děti mohly ještě chviličku užít zdravého vzduchu v přírodě, dokud je krásně. Na každém pobytu v přírodě děti plní environmentální program, který naší MŠ zajišťovala agentura Rozchodník.

Téma naší školy v přírodě bylo Noemova archa spojená s tématem „Co se děje v lese“.

Jak se blížil termín odjezdu, cestovní horečka v dětech stoupala. Děti řešily, kam pojedou a s kým budou na pokoji, co všechno uvidí, a co budou dělat. Při příjezdu nás přivítal s úsměvem personál a naši dva instruktoři (Honza a Alča). Dostali jsme malou svačinku a šli jsme se ubytovat. Naobědvali jsme se, chviličku jsme si odpočinuli a už nás čekal první úkol, a tak to pokračovalo každý další den. Počasíčko si s námi občas zalaškovalo, ale i přesto jsme byli s dětmi neustále v přírodě.

Nejdříve nás seznámili s pravidly, které jsme po celou dobu museli dodržovat, a to, jak na chatě, tak v lese a jeho okolí. Vyzkoušeli jsme si stopování v lese podle barevných fáborků, stavěli jsme domečky pro skřítky, házeli jsme šiškou na cíl, lezli jsme na umělé lezecké stěně, stříleli jsme z luku a skákali na bungee-trampolíně. Rozvíjeli jsme všechny smysly, ať už hmat, kdy děti ohmatávaly různé přírodniny, stromy i věci z neživé přírody. Dále to byl čich, kdy si děti vyzkoušeli, jak voní mech, hřiby, kůra nebo čistá voda z potůčku. A abychom nezapomněli na ty dva nejdůležitější, a to jsou zrak a sluch, bez kterých bychom se v lese neobešli. Někdy se děti potřebovaly odreagovat, a proto jsme si zatančili na naší mini diskotéce a zažili jsme super karneval. Dokonce jsme dostali pamlsek od Matyho Jiravy, který měl narozeniny.

Dětem se vštěpoval do podvědomí přímý kontakt s přírodou, pocit zodpovědnosti k ní, učili se o živé i neživé přírodě, vyzkoušeli si spousty zajímavých činností a her. V neposlední řadě probudili v sobě samých spoustu nových schopností a dovedností. Všichni jsme si užívali spousty legrace, krásné přírody a děti mají spousty zážitků. Domů jsme se vrátili všichni v pořádku, plní dojmů na vyprávění.

Celý týden byl směřován k environmentálnímu vzdělávání dětí, což je v dnešní době velmi důležité. V rámci pobytu ve škole přírodě by se měly děti naučit, čím jsou les, přírodniny, zvířata a rostliny v něm důležité pro člověka a jak vše můžeme ovlivňovat. Také by měli zapojit všechny své smysly a uvědomit si, jak se má zacházet s přírodou a přírodními zdroji.

 

Zaměstnanci MŠ


Datum zveřejnění/aktualizace: 18.10.2018

Zpět na výpis